Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Kernenergie: welke energieleveranciers leveren het?

Leestijd: 3 minuten

Kernenergie is weer helemaal hot. Volgens sommige wetenschappers en politici moeten we kerncentrales bouwen om de klimaatdoelen te halen. Maar er is ook veel tegenstand. Hoe zit dat precies? En welke energieleveranciers leveren nu al kernenergie?

Waarom is kernenergie ineens ‘hot’?

Mocht je alle aandacht voor kernenergie gemist hebben, dan vatten we het even in drie bullets voor je samen.

Ok, hoe werkt kernenergie dan precies?

Kernenergie ontstaat door de kernen van atomen te splijten. Daarbij komt heel veel warmte vrij, waarmee ze in een kerncentrale water verwarmen. Dat zorgt voor veel stoom die door grote turbines gaat. Die turbines drijven weer generatoren aan. Zo krijg je elektriciteit. In Nederland staat één kerncentrale: in Borsele.  Die gaat in 2033 dicht.  Kerncentrale Borssele is goed voor 3% van de stroomproductie.

Waarom zijn er opeens voorstanders voor nieuwe kerncentrales?

Dat komt vooral omdat bij de productie van kernenergie geen CO2 vrijkomt. Kerncentrales dragen dus niet bij aan de opwarming van de aarde. Dat geldt natuurlijk ook voor windmolens en zonnepanelen, maar die werken alleen als het waait of als de zon schijnt terwijl we altijd stroom nodig hebben. Zeker als we van het gas afgaan. Daar komt bij dat het bouwen van windmolens en aanleggen van zonnepanelen niet snel genoeg gaat om het milieu te redden. Het voordeel van kerncentrales is dat je met één kerncentrale stroom kunt leveren voor ongeveer 1 miljoen huishoudens.

Komen er dan ook nieuwe kerncentrales in Nederland?

Dat zal niet zo snel gebeuren. De twee belangrijkste redenen: ● Veel mensen vinden kernenergie geen goed idee. Ze zijn bang voor rampen zoals bij Tsjernobyl (1986) of Fukushima (2011). Bovendien blijft het radioactieve afval duizenden jaren lang gevaarlijk. ● Een nieuwe kernenergiecentrale kost zo’n 8 miljard euro om te bouwen en zal 10 jaar duren. Energiebedrijven zijn bang dat ze dat nooit terugverdienen, ook omdat mensen over tien jaar misschien weer heel anders denken over kernenergie. 

Levert mijn energieleverancier kernenergie?

Dat kun je uitzoeken door het stroometiket van jouw leverancier te bekijken. Op het stroometiket staat welke energiebronnen (wind, zon, gas, kolen, kernenergie etc.) jouw energieleverancier gebruikt om stroom op te wekken. Deze leveranciers leverden volgens Wise in 2018* kernenergie:

  • Anode (3%)
  • Energiedirect (2,2%)
  • Qwint (2,1%)
  • Essent (1,7%)
  • NieuweStroom (3%)
  • Nuon (1,5)
*update: 30-12-2019

Tussen haakjes staat het aandeel kernenergie in de totale energiemix. Zoals je ziet is dat beperkt in Nederland. Toch was er tien jaar geleden een energieleverancier die 100% met kerncentrales opgewekte elektriciteit leverde. Oprichter Sjef Peeraer:  “Als het CO2probleem zó groot is, dan mág kernenergie als onderdeel van de oplossing niet ontbreken".  Om deze boodschap uit te dragen startte hij in 2008 Atoomstroom. Na de kernramp in Fukushima stopte de aanwas van nieuwe klanten echter volledig en in 2016 trok Peeraer de stekker eruit. Het bedrijf werd omgevormd tot  BudgetEnergie, die 100% groene stroom levert.

Komt er kernenergie uit mijn stopcontact?

Dat kan je niet zo zeggen. Alle energie in Nederland gaat als het ware op één grote hoop: het elektriciteitsnet. Van kernenergie tot kolenstroom en van windenergie tot stroom uit biomassa. Dat wordt vervolgens verdeeld onder alle Nederlanders. Jij krijgt dus dezelfde stroom als je buurman, die misschien bij een andere energieleverancier zit.

Kernenergie: welke energieleveranciers leveren het?
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 5 januari 2023

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.