Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Klaar voor de wintertijd?

door Jeanet Woldring

In de nacht van zaterdag 25 oktober op zondag 26 oktober is het weer zover. De klok gaat een uur achteruit. We gaan over op de wintertijd. Het einde van de wintertijd is dit jaar in de nacht van zaterdag 28 maart op zondag 29 maart 2015. Is je huis klaar voor de wintertijd op gebied van energie?

Kortere dagen, meer verbruik

De zomertijd is in 1977 definitief ingevoerd in Nederland. Tussen 1916 en 1945 was de zomertijd ook al van kracht. Doordat het langer licht was deed men de verlichting in huis een uur later aan en verbruikte zo minder energie. Volgens E.ON is er tot op heden echter weinig bewijs dat met het toepassen van de zomertijd ook echt energie wordt bespaard,

Tijdens de wintertijd gaat het verbruik vaak omhoog. De dagen worden korter en de momenten waarop energie wordt verbruikt veranderen. Vanaf vijf uur 's middags wordt er meer energie verbruikt dan in de zomertijd. Het licht gaat eerder aan en ook de verwarming moet aan het werk.

Is je huis klaar voor de wintertijd?

Check of je verlichting en verwarming op het juiste moment aan- of uitgaan. Zo voorkom je onnodig energieverbruik en creëer je een comfortabele woonomgeving.

Ook tijdens de wintertijd kun je energie besparen. Begin met een controle van je cv-ketel. Een oude cv-ketel of verouderde HR-ketel kan veel geld kosten. Ook als deze nog goed functioneert. Een nieuwe HR-ketel verdient zichzelf relatief snel terug doordat je stookkosten direct omlaag gaan. 

En woon je in het aardbevingsgebied? Dan kun je mogelijk 4000 euro gecompenseerd krijgen voor de aanschaf van een HR ketel, dubbel glas of zonnepanelen, mits je voor 1000 euro aardbevingsschade hebt. Naar verwachting wordt de regeling in november behandeld in de Groninger Staten.

Ook is het belangrijk om je verlichting onder de loep te nemen. Heb je nog gloeilampen? Vervang deze dan door energiezuinige spaar- of ledlampen.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.