Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Lagere energieprijzen! Nu vastzetten of overstappen?

4 reacties

Gisteren hebben Nuon en Eneco in het AD de aankomende prijsdaling van de energietarieven per 1 juli bekendgemaakt. Nuon verlaagt de variabele tarieven met ongeveer 300 euro en Eneco met ongeveer 320 euro op jaarbasis bij een gemiddeld stroom- en gasverbruik. 

U hoeft echter niet te wachten tot 1 juli voordat u kunt profiteren van lagere tarieven. Die zijn namelijk nú al te vinden bij de zogeheten vasteprijscontracten bij ondermeer Nuon en Eneco en bij de goedkoopste (vaste en variabele) energiepakketten van de prijsvechters op de energiemarkt. 

Zo bestaat de TOP-5 op Energiewereld.nl momenteel uit de vaste en variabele prijscontracten van NEM, Energie:direct, Oxxio, Greenchoice en MAIN Energie.

"Dat de gasprijzen per 1 juli fors dalen, lag in de lijn der verwachting", aldus Ben Woldring van Energiewereld.nl gisteravond op het Radio 1 Journaal. "Energiebedrijven kopen hun elektriciteit en gas namelijk vooraf in, ruim voordat de leveringsperiode ingaat. Met de olieprijzen die reeds geruime tijd op een laag niveau liggen, was het dus een kwestie van tijd dat de nieuwe verlaagde variabele energietarieven bekend gemaakt zouden worden."

Aanpassingen in de gasprijs volgen vaak met een vertraging van een halfjaar op de prijsontwikkelingen op de oliemarkt. Zo verhoogden de energieleveranciers in juli 2008 en januari 2009 nog de tarieven met tientallen procenten op basis van eerdere hoge olieprijzen. Maar het is zeer opmerkelijk dat de halfjaarlijkse prijzen ditmaal zo vroegtijdig bekend gemaakt zijn door beide energiereuzen. Dit is nog niet eerder in zo'n vroegtijdig stadium gebeurd. 

Heeft u een variabel tarief, dan gaat u vanaf 1 juli automatisch van de prijsdaling profiteren. 

Mogelijkheden om nu al te profiteren van lagere prijzen
Ook wanneer u niet wilt wisselen van energieleverancier, kunt u nu al van lagere tarieven profiteren door bij uw huidige aanbieder te kiezen voor een 1-jarig vasteprijscontract. Bijvoorbeeld Eneco Internetvoordeel Ecostroom/Gas 1 jaar met een actiekorting van 149 euro of Nuon VastePrijs Stroom/Gas 1 jaar met 104 euro actiekorting. 

Wat de prijzen gaan doen in de toekomst, bijvoorbeeld bij de gebruikelijke tariefsaanpassingen op 1 januari 2010, is nog niet te voorspellen. Heel veel hangt af van de ontwikkeling van de olie- en gasprijzen. Maar met een vasteprijscontract heeft u wel zekerheid voor de langere termijn en geen last van prijsschommelingen.

Ook als u de afgelopen maanden reeds voor een 1-jarig vasteprijscontract heeft gekozen, profiteert u nu al van de lage inkoopprijzen. De effecten hiervan zijn namelijk al enige tijd verwerkt in de vasteprijstarieven van de afgelopen maanden, aangezien deze vaste prijsproducten worden ingekocht op de termijnmarkt voor energie. U profiteert dan dus nu al van lagere tarieven voor gas en stroom.

Deel dit artikel op:

Reacties (4)

Geplaatst door: Blik ()

@C.Roos: even wakker worden! Dit bericht is van vorig jaar!

Geplaatst door: C.Roos ()

Ik werd 8 juni 2011 gebeld door Energiedirect met de vraag om nijn tarieven voor 5 jaar vast te zetten i.v.m. een enorme verhoging van de tarieven.Nu lees ik dat de tarieven juist gaan dalen.Wat is waar?

Geplaatst door: Peet ()

Natuurlijk kun je alleen maar verliezen als je het tarief vastzet. Als de energieprijzen dalen dan betaal je teveel. Als de energieprijzen stijgen dan gaat de leverancier failliet. Ze kunnen immers geen geld toveren. Nu pakt het bestuur lekker bonussen en dikke salarissen om straks onder een andere naam weer verder te gaan. Zorg dAT JE VRIJ BLIJFT

Geplaatst door: N Jansen ()

In de nieuwsbrief van 12 Mei 2010 spreekt u over wat de prijzen in de toekomst doen,u heeft het daarbij over de tariefaanpassing van 1 Januari 2010.

Heeft u een tikfout gemaakt of is de site al heel lang niet meer ververst?

Opmerking van de redactie op 14-05-2010
wij vernemen graag op welk artikel u doelt. Onze laatste nieuwsbrief - de voorjaarseditie-is namelijk niet van 12 mei 2010. Bvd.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.