Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Liberalisering elektriciteitsmarkt: verkeerd gegokt??

De Energieraad, het adviesorgaan van de Nederlandse overheid, die de algemene strategische reserves bewaakt, vreest dat de liberalisering van de Europese elektriciteitsmarkt niet tot de gewenste concurrentie en daardoor tot lagere prijzen zal leiden. Zij vreest dat enkele grote energieondernemingen met elkaar onder een hoedje gaan spelen en dat nieuwkomers geen echte kans krijgen.

De raad verwacht dat de oorspronkelijke bedoelingen achter marktwerking niet of maar ten dele zullen worden gerealiseerd. Er dreigt een markt te ontstaan waar weinig groten domineren over vele kleintjes. Bovendien zijn er risico's voor de zekerheid van de levering van de stroom.

De Energieraad verwacht dat de energiebedrijven er alles aan gaan doen om de levensduur van het bestaande produktievermogen te verlengen. Bovendien zullen samenwerking en fusies nodig zijn om tot die top te behoren. Anders sneeuwen ze onder. De kansen van nieuwe elektriciteitsproducenten zijn klein, omdat investeren in opwekking van elektriciteit veel kapitaal vergt en het veroveren van marktaandeel veel financiële risico's met zich brengt. Alleen zeer grote, kapitaalkrachtige spelers kunnen zich dat permitteren.

Bron: ANP, 2003-04-25

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.