`Liberalisering energiemarkt pas halverwege`

door Jeanet Woldring

De liberalisering van de energiemarkt voor consumenten is pas halverwege. Dat stelt directielid Jaap de Keijzer van de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Toch is de liberalisering een goede zet geweest: de consument is hierdoor behoed voor hogere prijsstijgingen.

Tot die conclusie komt de NMa nu de energiemarkt 6,5 jaar is vrijgegeven. Toch geeft Jaap de Keijzer aan dat er nog weinig vertrouwen in de vrije markt is. Mede daardoor worden er hoge boetes opgelegd aan kleine energiemaatschappijen, zoals afgelopen week Greenchoice en Energie:direct overkwam.

De NMa geeft aan dat momenteel de grote drie energieleveranciers Essent, Nuon en Eneco nog steeds meer dan 75 procent van de klanten in Nederland energie leveren. Slechts dertig procent van alle consumenten is reeds overgestapt naar een andere energiemaatschappij: vaak wordt een overstap binnen de maatschappij gemaakt.

Als laatste moet de energierekening overzichtelijker, vindt de NMa. Een stap in de goede richting is echter al gemaakt. Daarnaast zorgt de marktwerking ook voor een betere service naar de consumenten toe: steeds meer bedrijven zijn bijvoorbeeld nu ook ’s avonds bereikbaar.

Met de nog steeds verder stijgende energierekening, lijken consumenten weinig gebaat te zijn bij de vrijgeving van de energiemarkt. De NMa stelt echter dat de consumenten nu beter af zijn, anders waren de energieprijzen veel sneller gestegen. Dat overstappen loont, blijkt wel uit de overstappers die blijven terugkomen op deze site: ieder jaar een nieuw contract afsluiten kan wel 300 à 400 euro per jaar schelen op de energierekening.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.