Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

`Liberalisering energiemarkt pas halverwege`

De liberalisering van de energiemarkt voor consumenten is pas halverwege. Dat stelt directielid Jaap de Keijzer van de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Toch is de liberalisering een goede zet geweest: de consument is hierdoor behoed voor hogere prijsstijgingen.

Tot die conclusie komt de NMa nu de energiemarkt 6,5 jaar is vrijgegeven. Toch geeft Jaap de Keijzer aan dat er nog weinig vertrouwen in de vrije markt is. Mede daardoor worden er hoge boetes opgelegd aan kleine energiemaatschappijen, zoals afgelopen week Greenchoice en Energie:direct overkwam.

De NMa geeft aan dat momenteel de grote drie energieleveranciers Essent, Nuon en Eneco nog steeds meer dan 75 procent van de klanten in Nederland energie leveren. Slechts dertig procent van alle consumenten is reeds overgestapt naar een andere energiemaatschappij: vaak wordt een overstap binnen de maatschappij gemaakt.

Als laatste moet de energierekening overzichtelijker, vindt de NMa. Een stap in de goede richting is echter al gemaakt. Daarnaast zorgt de marktwerking ook voor een betere service naar de consumenten toe: steeds meer bedrijven zijn bijvoorbeeld nu ook ’s avonds bereikbaar.

Met de nog steeds verder stijgende energierekening, lijken consumenten weinig gebaat te zijn bij de vrijgeving van de energiemarkt. De NMa stelt echter dat de consumenten nu beter af zijn, anders waren de energieprijzen veel sneller gestegen. Dat overstappen loont, blijkt wel uit de overstappers die blijven terugkomen op deze site: ieder jaar een nieuw contract afsluiten kan wel 300 à 400 euro per jaar schelen op de energierekening.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.