Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Meer buitenlands gas geschikt gemaakt voor huishoudens

door Jeanet Woldring

De komende jaren worden de mogelijkheden vergroot voor het geschikt maken van gas uit het buitenland voor Nederlandse huishoudens. Dit gebeurt met het oog op een lagere gaswinning in Groningen, zo maakte minister Henk Kamp van Economische Zaken bekend.

Buitenlands gas geschikt maken

In Nederland gebruiken zeven miljoen huishoudens aardgas om te koken en hun huis te verwarmen. Dit is  voor een groot deel gas uit Groningen. Ook huishoudens in Duitsland, België en Frankrijk zijn van dit gas afhankelijk. Aardgas uit andere landen, zoals Noorwegen en Rusland, maar ook het gas uit Nederlandse kleine velden, is niet direct geschikt voor deze huishoudens. Dat komt omdat het een hogere zogeheten calorische waarde heeft dan het gas uit Groningen.

Mengen met stikstof

Het gas kan geschikt worden gemaakt voor Nederlandse huishoudens door het in een stikstofinstallatie te mengen met stikstof. Op dit moment kan er op die manier in Nederland 20 miljard kubieke meter gas per jaar worden omgezet in installaties in Wieringermeer, Ommen en Zuidbroek. Die capaciteit gaat vanaf eind 2019 omhoog naar 30 miljard kubieke meter per jaar.

Minder gas en aardbevingen

De gaswinning in Groningen loopt terug doordat er steeds minder gas in de velden zit. Daarnaast moet de gaswinning mogelijk teruggeschroefd worden vanwege de aardbevingen in het gaswinningsgebied.

Uitbreiding stikstofinstallatie Zuidbroek

Hoogstwaarschijnlijk wordt de bestaande stikstofinstallatie in Zuidbroek uitgebreid, omdat veel infrastructuur daar al aanwezig is of zich zich op korte afstand bevindt (zie foto). Het ministerie van Economische Zaken, Infrastructuur en Milieu en Gasunie overleggen hier de komende tijd met provincie, gemeenten en omwonenden in Groningen over. In 2017 moet worden gestart met de bouw.

Lees ook: Nederlanders willen geen Russisch gas meer

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.