Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Meer groene stroom uit Nederland

door Jeanet Woldring

In Nederland is vorig jaar ruim  37,88 TWh aan gecertificeerde groene stroom gebruikt, waarvan 11,56 TWh in Nederland geproduceerd was. Daarmee was ruim 30% van de gecertificeerde groene stroom Nederlands. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van certificeringsinstantie Certiq, een dochter van netbeheerder Tennet. 

Het aandeel Nederlandse groene stroom is groter dan vorig jaar, want in 2013 werd 39,9 TWh aan gecertificeerde hernieuwbare elektriciteit gebruikt in NL, waarvan 10,3 TWh in NL was opgewekt (26%). Die uitsplitsing maakte Kamp vorig jaar voor het eerst op verzoek van Tweede Kamerlid Jan Vos (PVDA) en vanaf dit jaar doet Certiq dat zelf in zijn jaaroverzicht.

In dat jaaroverzicht is in kaart gebracht hoeveel garanties van oorsprong (GVO's) zijn aangemaakt, afgeboekt, geïmporteerd en geëxporteerd. Bovenstaande verbruikscijfers hebben betrekking op GVO's die in 2014 werden afgeboekt. Dat wil dus niet per definitie zeggen dat de groene stroom waarnaar die GVO's verwijzen ook in dat jaar geproduceerd werd. Het is immers mogelijk een GVO los te verhandelen. Per geproduceerde MWh aan groene stroom wordt één GVO aangemaakt, wat wil zeggen dat 1 TWh aan groene stroom correspondeert met 1 mln GVO's, maar pas bij afboeking van die GVO's is de groene stroom administratief gezien ook geconsumeerd.

De hoeveelheid in 2014 aangemaakte certificaten voor groene stroomproductie in Nederland wijkt met 11,46 TWh dan ook iets af van het aantal afgeboekte certificaten. Er werden 32,5 mln GVO's uit het buitenland geïmporteerd, maar deze werden lang niet allemaal afgeboekt. De meeste buitenlandse GVO's (ruim 25 TWh) waren in 2014 GVO's van waterkrachtcentrales. Op grote afstand volgen windenergie (4,7 TWh), biomassa (2,4 TWh), geothermie (233 GWh) en zonnestroom (72 GWh).

De meeste geïmporteerde GVO's komen nog altijd uit Noorwegen, vrijwel allemaal van waterkrachtcentrales. Daarnaast leveren ook Franse, Zweedse en IJslandse waterkrachtcentrales substantiële hoeveelheden GVO's, terwijl uit Denemarken vooral wind-GVO's (2,9 TWh) worden geïmporteerd.

Bijna 7 TWh aan garanties van oorsprong werd ook weer geëxporteerd, met België als hoofdafnemer (ruim 5 TWh). Aangezien de meeste geëxporteerde GVO's eveneens waterkracht-GVO's waren, gaat het hier niet zozeer om Nederlandse GVO's die in het buitenland in trek zijn, maar om het doorverkopen van import-GVO's.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.