Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Meeste mensen minstens één keer gewisseld van energieleverancier

door Jeanet Woldring

Van alle Nederlanders is meer dan de helft in de afgelopen tien jaar minstens een keer overgestapt naar een andere energieleverancier. De meesten doen dat vanwege het prijsvoordeel. Ben je nog nooit gewisseld van energiebedrijf, dan kun je maar liefst 390 euro besparen. Dat blijkt uit een rapport van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Tien jaar concurrentie op energiemarkt

Dit jaar is het 10 jaar geleden dat consumenten voor het eerst zelf hun energiebedrijf konden kiezen. Inmiddels is 55 procent van de consumenten minimaal een keer overgestapt. Dat bekent echter dat bijna de helft nog nooit is gewisseld van energieleverancier. Daarmee zijn deze zogenoemde 'sleepers' een dief van hun eigen portemonnee.

Niets doen kost je poen

Wie al eens is overgestapt, wil dat vaker doen. Vooral omdat je daarmee geld bespaart. Andere redenen om over te stappen zijn vaak een mooi welkomstcadeau. Of de keuze voor groene energie. Afgelopen jaar wisselde 12,7 procent van de consumenten van leverancier. 

Ben je nog nooit overgestapt? Dan kun je de grootste besparing behalen. Volgens ACM tot wel 390 euro. ConsuWijzer voert daarom de campagne “Niets doen kost je poen!”. De website biedt handige informatie om energiebedrijven te vergelijken.

Aanbiedingen verschillen

Consumenten gebruiken vaak vergelijkingssites om te zoeken naar een goed aanbod. Het overstappen doen ze meestal via de website van het energiebedrijf zelf, volgens de toezichthouder.

"Maar het aanbod op de website van het energiebedrijf hoeft niet hetzelfde te zijn als van een vergelijkingssite. Consumenten weten dat niet altijd. Consumenten weten ook niet altijd dat ze na een jaar vaak meer gaan betalen. Het eerste jaar biedt het energiebedrijf vaak een extra goede prijs. Daarom is het belangrijk om jaarlijks goed te vergelijken." 

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.