Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Miljoenen verlies door illegale stroomaftap

Het afgelopen jaar is er in Noord-Brabant en Limburg voor zeker 12 miljoen euro illegaal stroom afgetapt. Dat blijkt uit cijfers van energiemaatschappij Essent.

Uit de energiebalans van Essent blijkt dat er 75 miljoen kilowattuur aan stroom is gestolen, dat is goed voor ruim 21.000 huishoudens. Volgens fraudecoördinator Dirkx van Essent is het leeuwendeel door illegale hennepkwekers afgetapt.

De twaalf fraude-inspecteurs van Essent hebben het afgelopen jaar samen met de politie in Brabant en Limburg invallen gedaan bij 1400 illegale hennepkwekerijen. Daarvan tapten 1200 kwekerijen illegaal stroom.

Volgens Dirkx lijdt niet alleen Essent, maar ook de overheid verlies door de illegale aftap. Veel gemeentes en provincies zijn aandeelhouder in de energiemaatschappij. ,,De politie wil best meer doen en de illegale hennepkwekerijen wel aanpakken, maar de politiek wil er geen geld insteken‘‘, aldus Dirkx.

Wegens de grootschaligheid hebben de grote energieleveranciers Essent, Nuon en Eneco een landelijk platform opgezet om onder meer de illegale stroomaftap tegen te gaan.

Nuon heeft vorig jaar in ieder geval 7 miljoen euro schade gehad door illegale stroomaftap. Waarschijnlijk is dit bedrag vele malen hoger, aldus een woordvoerster. Monteurs die de politie bij invallen op hennepkwekerijen begeleiden, maken een schatting van de schade: kapotte apparatuur, aantal lampen en duur van het misbruik. Dat is niet meer dan een indicatie, zegt de woordvoerster. Bovendien is er veel fraude die niet wordt ontdekt.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.