Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Miljoenennota. Wat verandert er op energiegebied?

door Jeanet Woldring 2 reacties

Het kabinet maakte op Prinsjesdag diverse maatregelen bekend die consumenten in 2015 financieel raken op gebied van energie. Lees hieronder wat de gevolgen zijn voor uw energierekening. We hebben uitgerekend dat een gemiddeld huishouden er volgend jaar circa twee tientjes op achteruit gaat door de maatregelen op energiebelasting.

Heffing duurzame energie

De heffing 'Opslag Duurzame Energie' (ODE) gaat per 1 januari 2015 omhoog. Deze heffing betaalt u via de energierekening. Voor elektriciteit gaat de heffing omhoog van € 0,0023 naar € 0,0036 per kWh. En bij gas stijgt de heffing van € 0,0046 naar € 0,0074 per m3

Een gemiddeld huishouden gaat door de stijging jaarlijks ruim € 10 meer betalen.  De heffing is bestemd voor de subsidiepot van de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+), waarmee duurzame energieprojecten worden gestimuleerd.

Lees meer over de energierekening

Heffingskorting energiebelasting

De heffingskorting in de energiebelasting wordt volgend jaar verlaagd van € 385,53 naar € 377,33. Dat betekent dat we volgend jaar € 8,20 minder terugkrijgen. Bovendien wordt de heffingskorting voor gebouwen zonder verblijfsfunctie (zoals garageboxen) afgeschaft. Deze bedraagt nu € 144,74.

U komt in aanmerking voor een heffingskorting energiebelasting als iemand op het adres woont of werkt waarvoor u energie aanvraagt. Dan heeft u een elektriciteitaansluiting met een verblijfsfunctie en krijgt u in 2014 een heffingskorting energiebelasting van € 385,53. Dit belastingvoordeel wordt maandelijks verrekend met uw voorschotnota of termijnbedrag.

Lees meer over energiebelasting en heffingskorting

Energielabel

Het vereenvoudigde energielabel gaat per 1 januari 2015 van start. Dit label maakt inzichtelijk hoe energiezuinig een woning is. Bij nieuwe verhuur en verkoop wordt het vereenvoudigde energielabel verplicht. In 2015 ontvangen alle huiseigenaren die nog geen energielabel hebben een voorlopig label per brief. De huiseigenaar kan het voorlopig label omzetten naar een definitief label. Dat kost enkele tientjes. Begin 2015 zullen meer details over de vernieuwing bekend worden. U vindt de meest recente stand van zaken op rvo.nl.

Lees meer over het energielabel

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (2)

Geplaatst door: sverige ()

Ik denk dat het tijd wordt om uit dit land te verhuizen. Alles wordt onterecht duurder en je krijgt er niets voor terug. Sterker, je wordt steeds meer beroofd door het regime.

Geplaatst door: PM Kroone ()

Vereniging Eigen Huis vermeldt in haar email dat de heffingskorting in 2015 naar Eu 311,84 gaat. U heeft het over Eu 377,33. Wie heeft er nu gelijk?

Opmerking van de redactie op 29-09-2014
Beiden hebben gelijk: VEH noemt het bedrag exclusief btw en Gaslicht.com inclusief btw.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.