Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Minder aardgas de grens over, meer aardgasimport

door Jeanet Woldring

In 2015 ging bijna een kwart minder gas de grens over dan twee jaar daarvoor, terwijl er aanmerkelijk meer gas ingevoerd werd. Het invoervolume van aardgas was vorig jaar 31 procent hoger dan in 2014. Mede daardoor werd de economische groei gedrukt, zo blijkt uit recente cijfers van het CBS.

De winter van 2013 was erg koud in de Nederlandse exportbestemmingen in Europa (Duitsland, België, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië). De afgelopen twee jaar was de temperatuur in dit gebied in het eerste kwartaal juist beduidend hoger dan gemiddeld. Dit heeft de buitenlandse vraag naar aardgas waarschijnlijk sterk gedrukt, concludeert het CBS.

Lagere aardgasproductie, lagere economische groei

De hogere import en lagere export van gas in combinatie met de lagere aardgasproductie zorgden ervoor dat de economische groei met 0,4 procentpunt gedrukt werd.

Minder aardgaswinning door aardbevingen

Door de reeks van aardbevingen in Groningen is de aardgaswinning in Groningen inmiddels twee jaar gebonden aan een productieplafond. In het gasbesluit van december 2015 is bepaald dat de winning van Gronings aardgas door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in 2016 beperkt blijft tot 27 miljard m3. In 2013 was dat nog 53,9 miljard m3. Daarna is het stapsgewijs afgenomen naar 42,5 miljard m3 in 2014 en 30 miljard m3 in 2015. De afname is 2015 was bijna 30 procent. De totale productie van aardgas (inclusief andere velden) viel dart jaar terug met 25 procent.

Toename aardgasimport

Om toch aan leveringsverplichtingen te kunnen voldoen is de behoefte aan buitenlands aardgas toegenomen. Het invoervolume van aardgas was vorig jaar 31 procent hoger dan in 2014. Van al het ingevoerde aardgas is 6 procent LNG (Liquid Natural Gas). Dit is aardgas in vloeibare vorm. Het gas wordt vloeibaar gemaakt door koeling tot circa min 160 graden Celsius. Zo is het gemakkelijker te vervoeren over lange afstanden in schepen. De hogere import van aardgas heeft een drukkend effect op de aardgasopbrengsten. Het wederuitvoeren van gas levert minder op dan de uitvoer van zelf gewonnen gas.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.