Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Minder lang zonder stroom in 2011

door Jeanet Woldring

Nederlandse huishoudens zaten vorig jaar gemiddeld 23 minuten zonder stroom door storingen. In 2010 was dat nog 34 minuten. Van gas waren huishoudens vorig jaar 43 seconden verstoken, tegen 29 seconden een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van Netbeheer Nederland. Graafwerkzaamheden vormen nog steeds de belangrijkste oorzaak van de storingen.

Netbeheer stelt vast dat de betrouwbaarheid van het Nederlandse elektriciteitsnet verbeterd is ten opzichte van het vijfjaarlijks gemiddelde dat op een half uur ligt. De beschikbaarheid van elektriciteit is in Nederland beter dan in omringende landen. 

Betrouwbaarheid zeer hoog
Uit cijfers van Europese toezichthouders blijkt dat de betrouwbaarheid van de elektriciteitslevering in Nederland 'zeer hoog' is in vergelijking met andere landen. In de meeste Europese landen is de stroomuitval per huishouden al gauw meer dan twee keer zo hoog als in Nederland. 'De afgelopen jaren had een huishouden in Duitsland gemiddeld 40 minuten geen stroom, in Frankrijk 70 minuten en in Engeland anderhalf uur.'

Graafwerk belangrijke oorzaak
Als belangrijkste oorzaak van stroom- en gasonderbrekingen wordt nog steeds graafwerk genoemd. Dit jaar start Netbeheer Nederland een campagne om de bewustwording van de risico’s en de gevolgen van graafschade te vergroten. Daarbij gaat het vooral om het stimuleren van het gebruik van de zogenoemde klic-kaart waarop alle elektriciteitskabels en gasleidingen in Nederland staan.

Storingssensoren
De netbeheerders willen de komende jaren investeren in nieuwe technologie zoals storingssensoren voor het sneller lokaliseren van een storing, om zo de duur en omvang van storingen te verkleinen.

Schadevergoeding bij stroomstoring?
Hebt u langer dan 4 uur een stroomstoring gehad, dan hebt u recht op een schadevergoeding van uw netbeheerder. Hoe hoog dat bedrag is, hangt af van uw aansluiting en hoeveel uur u geen stroom hebt gekregen.

Bij een aansluiting van maximaal 3x25 ampère en langer dan 4 uur stroomstoring hebt u recht op een vergoeding van 35 euro. Hebt u langer dan 8 uur geen stroom gehad, dan krijgt u een extra vergoeding van 20 euro. De vergoeding neemt toe met 20 euro per 4 uur dat u geen stroom hebt gekregen. Uw netbeheerder betaalt de vergoeding automatisch of het wordt verrekend met uw jaarrekening. 

Voor aansluitingen groter dan 3x25 ampère gelden er andere regels. Vraag uw netbeheerder of ga naar de website van de Energiekamer van de NMa.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.