Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Minister Brinkhorst tevreden over vrije energiemarkt

Vrije stroomverbruikers klagen steen en been. Een vrije markt zou moeten zorgen voor transparantie en aantrekkelijke prijsontwikkelingen. Voorlopig lijkt het tegendeel waarheid te worden. De stroommarkt gaat op dit moment gebukt onder flinke prijsstijgingen, onbegrijpelijke prijsschommelingen en steeds minder aanbieders.

Maar minister Brinkhorst van Economische Zaken ziet het anders. Hij schrijft aan de tweede kamer dat de elektriciteitsmarkt juist steeds meer dynamiek kent.

Terugkijkend is de stroomprijs voor grote zakelijke afnemers voor 2004 dit jaar al met 50% gestegen. Volgens verschillende Kamerleden en ook belangenorganisaties stapt Brinkhorst te gemakkelijk over problemen heen.

Er is ook angst voor prijsverhoging als grote, buitenlandse energiebedrijven Nederlandse bedrijven overnemen. De minister is het eens met de constatering dat er toenemende concentratie op de markt plaatsvindt. Maar hij denkt niet dat er hierdoor geen concurrentie meer mogelijk is.

Brinkhorst gaf tevens aan dat het instellen van maximumprijzen voorlopig nog niet aan de orde is. Dit zou de investeringen van de energieleveranciers beperken, en daarmee zou de schaarste in stand blijven, en dus een hogere prijs. Brinkhorst is alleen bereid om maximumprijzen als een "vangnet" te gebruiken voor als het echt misgaat. 

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.