Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Ministers bijna eens over stroombedrijven

Binnen het kabinet tekent zich overeenstemming af over de toekomst van de elektriciteitsbedrijven. Volgens premier Balkenende is er bij de bewindslieden een ,,behoorlijk draagvlak‘‘ voor de voorstellen van minister Brinkhorst van Economische Zaken. De minister-president verwacht dat er volgende week overeenstemming kan worden bereikt.

Brinkhorst wil dat de elektriciteitsbedrijven worden opgesplitst in ondernemingen die de energie leveren en zogeheten netwerkbedrijven. Die netwerkbedrijven moeten dan de kabels openstellen voor meerdere stroomleveranciers, zodat eerlijke concurrentie mogelijk wordt. Ook mogen provincies en gemeenten hun aandelen in de bedrijven voorlopig niet verkopen.

De stroombedrijven combineren nu nog de publieke taak, het netbeheer, met de commerciële taak, de verkoop van stroom. Brinkhorst reageert met zijn voorstellen op de ongerustheid over de uitval van stroom omdat bedrijven hun netbeheer zouden verwaarlozen. Netbeheer acht Brinkhorst een publiek belang.

Weghalen van de stroomnetten bij de energieleveranciers, zoals Nuon, Essent en Eneco, gaat op termijn werkgelegenheid kosten en pakt nadelig uit voor het investeringsklimaat, vrezen de bedrijven. Met de netten in handen, die dankzij een stabiele inkomstenstrooom miljarden waard zijn, kunnen de bedrijven kapitaal aantrekken voor extra investeringen.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.