Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Mogen energiecontracten stilzwijgend worden verlengd?

4 reacties Leestijd: 2 minuten

Herkent u het? U wilt overstappen, maar u bent net te laat met opzeggen en zit ongewild weer voor een jaar vast aan uw energiecontract. Dan is er goed nieuws. Vanaf 1 december 2011 is het definitief afgelopen met het stilzwijgend verlengen voor bepaalde tijd.


Mogen contracten dan niet meer stilzwijgend worden verlengd?
Stilzwijgende verlenging mag, maar alleen als het contract daarbij wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Een contract voor onbepaalde tijd heeft geen einddatum en loopt door totdat u het zelf opzegt.

Let op: is uw energiecontract voor bepaalde tijd omgezet in een contract voor onbepaalde tijd? En wilt u daarna uw contract opzeggen? Dan mag het energiebedrijf u geen opzegvergoeding meer in rekening brengen.

Voorbeeld: u sluit op 1 december 2011 een jaarcontract af bij een energieleverancier. Een jaar later wil de leverancier uw overeenkomst stilzwijgend verlengen met weer één jaar. Dat mag niet! Het energiebedrijf mag uw contract na het eerste jaar wel stilzwijgend omzetten in een contract voor onbepaalde tijd. Maar u heeft dan de mogelijkheid om op te zeggen wanneer u wilt. Bij het opzeggen moet u wel rekening houden met de opzegtermijn.

Wat wordt de opzegtermijn voor energiecontracten?
Voor alle energiecontracten geldt een opzegtermijn van maximaal 30 dagen. Voor overige contracten en abonnementen geldt straks een opzegtermijn van maximaal één maand.

Gelden de nieuwe regels ook voor contracten die vóór 1 december 2011 zijn afgesloten?
Op dit moment is nog niet duidelijk wanneer de nieuwe regels voor bestaande abonnementen en contracten zullen gelden. De Rijksoverheid zegt hierover: 'Voor bestaande abonnementen gelden de nieuwe regels over stilzwijgende verlenging en opzegtermijnen vanaf 1 december 2012.' 

Er is echter een zogenaamde reparatiewet ingediend om het overgangsrecht aan te passen. Zodra deze wet is aangenomen gelden -na publicatie- de nieuwe regels ook voor bestaande overeenkomsten. De reparatiewet ligt op dit moment bij de Eerste Kamer, maar het is nog onduidelijk wanneer deze wordt behandeld. 

Wij houden u op de hoogte zodra duidelijk is welke regels er gaan gelden voor bestaande abonnementen en contracten!

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 13 december 2011

Reacties (4)

Geplaatst door: Westerhuis ()

Betreft levering van gas grootzakelijk aan een openbaar zwembad.
Contract loopt tot 31 dec 2014. Stilzwijgend afgesloten.
Wat wij niet wisten is dat deze energiemaatschappij, Essent, een opzegtermijn van 6 maanden gebruikt.
Hier kwamen we op 7 juli 2014 achter en hebben toen meteen een aangetekende brief met opzegging gas grootzakelijk gestuurd. Een paar dagen te laat dus. Essent houdt ons opnieuw aan levering voor een heel jaar tegen erg hoge tarieven. Wat kunnen wij doen als zwembad die met moeite het hoofd boven water kan houden?.

Opmerking van de redactie op 13-11-2014
Voor zakelijke aansluitingen gelden helaas niet dezelfde regels/bescherming als voor consumenten. Wij raden u aan in ieder geval vast op te zeggen per de datum die volgens de leverancier mogelijk is. Voor eventueel advies kunt u wellicht contact opnemen met de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Geplaatst door: Redactie Gaslicht.com ()

De Wet van Dam heeft alleen betrekking op consumenten. Indien u een zakelijk contract heeft kunt u dus nog wel voor bepaalde tijd stilzwijgend verlengd worden door uw energieleverancier.

Geplaatst door: martijn ()

Ik neem aan dat dit ook voor zakelijk contracten geldt ?

Geplaatst door: grashuis ()

Stizwijgend verlengen is uit de boze, niet aan beginnen.
Grashuis

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.