Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Nederland bijna hekkensluiter hernieuwbare energie

door Jeanet Woldring

Foto-windmolens.jpgNederland is op Frankrijk na het verst verwijderd van de doelen voor groene energie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van Eurostatcijfers. Toch gloort er hoop volgens Greenpeace.

Voor Nederland geldt als doel dat 14 procent van het verbruik van energie uit hernieuwbare bronnen moet komen. In 2014 was dat nog maar 5,5 procent; daarmee is ons land 8,5 procentpunt verwijderd van de EU-doelstelling. 

EU-Richtlijn Hernieuwbare energie

De Europese landen hebben in 2009 bindende doelstellingen voor het aandeel hernieuwbare energie voor het jaar 2020 afgesproken. Doelstellingen verschillen per land en zijn bepaald op basis van het aandeel hernieuwbare energie in het basisjaar (2005) en een voor ieder land ongeveer gelijke toename van het aandeel hernieuwbare energie in procentpunten.De landen van de EU moeten in 2020 samen een gemiddeld gebruik van 20 procent hernieuwbare energie kunnen noteren. 

Nederland na Frankrijk verst van EU doelstelling verwijderd

Nederland heeft zich als doel gesteld dat over vier jaar 14 procent van de gebruikte energie afkomstig is van zogenoemde hernieuwbare bronnen, zoals wind, waterkracht, zon en biomassa. Bij de meting in 2014 lag dat percentage nog maar op 5,5. Dat is dus 8,5 procentpunt verwijderd van het doel en daarmee staat Nederland voorlaatste op de lijst. Binnen Europa staan alleen de Fransen verder af van hun landelijke doelstelling. Een derde van de landen heeft de afgesproken doelstellingen al gehaald. Gemiddeld zijn landen 4 procentpunt van het doel verwijderd. Een aantal landen zoals Denemarken en Oostenrijk zijn met 1 procentpunt een fractie van het einddoel verwijderd. 

Bijna hekkensluiter hernieuwbare energie

Naast de vergelijking van de te behalen doelstellingen is er ook een ranglijst van het aandeel hernieuwde energie binnen het totale energieverbruik per land. Ook op die lijst is Nederland bijna hekkensluiter met zijn 5,5 procent. Alleen Malta (4,7 procent) en Luxemburg (4,5 procent) doen het minder goed. Ook het Europese gemiddelde ligt met 16 procent hoger. Ter vergelijking: de koplopers Zweden, Letland en Finland hebben respectievelijk 53 en 39 procent hernieuwde energie. 

Weinig biomassa

Een oorzaak is volgens het CBS dat Nederlandse huishoudens relatief weinig hout stoken. Dat wordt onder biomassa gerekend. In tegenstelling tot de koplopers Zweden en Finland kent Nederland geen grote papierindustrie met biomassa als energiebron. Daarnaast wordt er in Nederland nauwelijks energie uit waterkracht opgewekt. Ook is er minder steun vanuit de overheid in vergelijking met landen als Duitsland en Denemarken voor hernieuwbare energiebronnen.

Inhaalrace

Greenpeace noemt het geen verrassing dat Nederland nog steeds onderaan bungelt als het gaat om duurzame energie in Europa. "Desalniettemin gloort er hoop en lijkt Nederland aan een inhaalrace begonnen te zijn. Zo worden er de komende tijd enorm veel windmolens op zee bijgebouwd. Als meer provincies en gemeenten er ook bij wind op land de schouders onder zetten, kunnen we om te beginnen aanhaken bij de middenmoot."

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.