Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Nederland produceert flink meer groene stroom

Nederland heeft in 2002 24 % meer groene stroom geproduceerd dan in 2001.

Daarmee groeide het aandeel van Nederlandse stroom uit duurzame bronnen op het totale elektriciteitsverbruik van 2,3 % naar 2,8 %.  Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag 10 juni 03 bekend gemaakt.

Het meestoken van biomassa in kolencentrales is verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de toename.

De productie van windenergie steeg 10 % als gevolg van het feit, dat er in 2002 132 windturbines zijn bijgekomen. De windmolens leverden in 2002 daarmee 0,8 % van het totale energieverbruik. 

De waterkrachtcentrales in Nederland leverden 0,1 % van het totale elektriciteitsverbruik en m.b.v. zonne-energie werd 0,015 % opgewekt.

Net als in voorgaande jaren importeerde Nederland flink wat groene stroom uit het buitenland. De binnenlandse productie en de invoer van duurzame energie zorgde ervoor dat ongeveer 13 % van de in Nederland verbruikte elektriciteit is opgewekt uit duurzame bronnen. Dit betekent, dat ruim 10% van de duurzame stroom nog altijd uit het buitenland komt.

Het is de vraag of dit zo zal blijven, want door de nieuwe MEP-regeling en de verminderde vrijstelling van REB per 1 juli 2003 zal buitenlandse groene stroom veel duurder worden. Bovendien zullen buitenlandse energieproducenten ook steeds meer gebruik gaan maken van hun eigen duurzame bronnen onder invloed van het Kyoto-accoord. Groen zal in 2004 schaars worden, dus duurder.  

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.