Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

'Nederlander wil niet langer Russisch gas'

door Jeanet Woldring

Veel Nederlanders weigeren door de ramp met vlucht MH17 nog langer op Russisch gas te stoken en koken. Energievergelijker Gaslicht.com wordt plat gebeld met vragen van mensen of hun energiebedrijf gas uit Rusland levert. Het Algemeen Dagblad schrijft erover in de krant van vrijdag 25 juli.

'Afgelopen dagen hebben we tientallen telefoontjes gehad. Mensen willen sinds de ramp met vlucht MH17 pertinent geen Russisch gas meer,' zegt woordvoerster Anniek van der Wolk, van Gaslicht.com, de grootste energievergelijker van ons land.

Gaslicht.com, waarop mensen kunnen zoeken naar voordelige stroom en gas-aanbiedingen zegt de boze bellers niet te kunnen helpen. 'Het gas dat wij in Nederland gebruiken komt voor het overgrote deel uit Groningen. Slechts 5 tot 10 procent is Russisch gas. Het is onmogelijk dat per energieleverancier uit te splitsen.'

Ook op het forum van Nuon laait het anti-Rusland sentiment op. 'Ik wil af van Russisch gas, desnoods moet ik meer betalen,' stelt een klant. Manager Harold Kip antwoordt dat Nuon vooral gas uit Groningen levert. Het bedrijf koopt echter ook gas op de energiemarkt en zegt niet te kunnen herleiden welk deel daarvan uit Rusland komt. 'Elke energieleverancier koopt aardgas op deze centrale markt en heeft met deze situatie te maken.'

Sommige energieleveranciers hebben meer rechtstreekse banden met Rusland. Zo neemt Eneco maximaal 1 miljard kubieke meter per jaar af van Wingas, een volle dochter van staatsbedrijf Gazprom. Dat is overigens maar een klein deel van het totaal. Ook RWE, moeder van Essent, werkt deels met Russisch gas. Gazprom is daarnaast sinds enkele jaren ook prominent met een kantoor in Nederland actief en wil komende jaren 15 procent van de zakelijke markt veroveren. Gaslicht.com, opgericht door internetondernemer Ben Woldring (red. tevens eigenaar van Energiewereld.nl), noemt de vele telefoontjes opvallend. 'Wij hadden eerder verwacht dat mensen bezorgd zouden zijn dat de gasprijs omhoog gaat door de crisis rond Oekraïne en de dreigende sancties tegen Rusland'.

Bron: AD.nl

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.