Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Nederlandse Dong klanten in etalage

door Jeanet Woldring

Energiebedrijf Dong Energy zou afscheid willen nemen van haar 150 duizend zakelijke en particuliere Nederlandse klanten. Reden is de overcapaciteit en de groeiende import van gesubsidieerde Duitse windenergie. Dat schrijft het Financieele Dagblad maandag. Klanten hoeven zich voorlopig geen zorgen te maken, zo blijkt uit navraag van Benergy, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl.

Dong Energy is een van oorsprong Deense energieleverancier, die sinds 2005 actief is op de Nederlandse markt*. De energieklanten moeten zo'n 20 miljoen opbrengen, dat betekent gemiddeld 135 euro per klant. Een schijntje vergeleken met de 1000 euro die Dong acht jaar geleden betaalde door een positie op de Nederlandse markt te verwerven met de aankoop van 40.000 klanten van Intergas voor 40 miljoen. 

Volgens het Financieele Dagblad zou het energiebedrijf zich meer willen richten op de opwekking van windenergie op zee. Hiervoor is veel subsidie beschikbaar sinds het sluiten van het Energieakkoord. Ook zou het maar niet lukken om te groeien en een stevigere positie in de markt te krijgen. Zo mislukte in 2006 de poging om Rendoklanten te kopen. En in 2009 slaagde Dong er evenmin in om Oxxio over te nemen van het Britse Centrica.

Hoewel het bedrijf inhoudelijk niet op het krantenartikel in gaat, laat Dong weten dat klanten zich geen zorgen hoeven te maken. Mochten er veranderingen optreden dan zal Dong dit persoonlijk aan haar klanten meedelen. Voorlopig is daar geen sprake van, aldus de woordvoerder van Dong.

Op het moment dat Dong toch verkocht wordt of besluit te stoppen met leveren, hoeven klanten zich alsnog geen zorgen te maken. De overheid heeft regels opgesteld die ervoor zorgen dat de levering van elektriciteit en gas gewoon doorgaat. Uiteraard is men ook vrij om zelf voor een andere energieleverancier te kiezen.

Over Dong Energy
Dong Energy is een Scandinavisch energiebedrijf met wereldwijd ruim 1,5 miljoen klanten, waarvan 150.000 in Nederland. Het Nederlandse hoofdkantoor is gevestigd in Den Bosch, waar 140 mensen werkzaam zijn. Momenteel produceert Dong Energy ruim 28% elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Het streven is om dit in 2040 te verhogen naar 85%.

* Meer weten over het bedrijf? Bekijk 'Ben Woldring op bezoek bij Dong Energy'

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.