Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Nederlandse industrie betaalt kwart meer voor stroom

De Nederlandse grootverbruikers van energie betalen 25 procent meer voor hun stroomrekening dan de concurrentie. Werkgeversorganisatie VNO-NCW wil dat de regering op korte termijn actie onderneemt.

De Nederlandse industriële grootverbruikers betalen al jaren meer dan hun concurrenten in de omringende landen. De afgelopen vijf jaar was de stroomrekening in Nederland gemiddeld 25 procent hoger. Dit blijkt uit nieuwe gegevens van VNO-NCW.

Voorzitter Jacques Schraven van VNO-NCW wil dat de regering op korte termijn actie onderneemt om het concurrentienadeel voor de Nederlandse bedrijven op te heffen. ‘De concurrentiepositie van de basismetaalindustrie en de chemie staat op het spel‘, zegt hij.

Grote energieafnemers zijn in Nederland sinds 1 januari 1999 vrij in hun keuze van energieleverancier. De liberalisering van de markt levert de afnemers echter geen voordeel op, zegt Schraven. ‘De groothandelsprijs ligt in Duitsland en Frankrijk structureel lager dan in Nederland.‘

De energie-intensieve industrie bestaat uit enkele tientallen bedrijven die samen 35 miljoen megawattuur per jaar verbruiken, een derde van het totale Nederlandse stroomverbruik. Volgens VNO-NCW ligt de groothandelsprijs van elektriciteit in Nederland gemiddeld euro 6 per megawattuur hoger dan in Duitsland. Hierdoor zijn de grootverbruikers euro 200 mln per jaar meer kwijt dan hun Duitse concurrenten. De prijzen in Frankrijk liggen nog lager dan in Duitsland.

Alleen al een bedrijf als Corus IJmuiden betaalt euro 18 mln per jaar meer voor zijn stroom dan een staalfabriek van dezelfde omvang in Duitsland, zegt Schraven. Stroomkosten vormen 10 procent van de kostprijs van staal.

Volgens Schraven worden de hoge prijzen in Nederland veroorzaakt doordat de bedrijven te weinig importmogelijkheden hebben. Hierdoor kunnen ze geen gebruikmaken van de goedkopere stroom uit Duitsland en Frankrijk. ‘Wij vragen al vier jaar aandacht voor dit probleem bij Economische Zaken, zonder resultaat. Heel lang heeft men niet eens willen toegeven dat er een probleem was. Gelukkig hebben we ze nu kunnen overtuigen.‘

Woensdag vindt er een gesprek plaats tussen industrie en minister Brinkhorst van Economische Zaken over de problemen van de grootverbruikers.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.