Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Netbeheerder discrimineert nieuwe leveranciers


Nieuwe leveranciers geven als service aan hun pas verworven klanten dat de netwerkkosten via de nieuwe leverancier worden gefactureerd. De nieuwe leverancier factureert de netwerkosten door aan de klant samen met de geleverde energie .

Essent Netwerk Noord (Groningen, Drente, Friesland en Overijssel) heeft in brieven aan zijn klanten aangegeven hieraan niet meer mee te zullen werken. Dit betekent, dat vanaf heden de klanten twee facturen per maand ontvangen: de factuur voor levering van energie en de factuur voor netwerkdiensten.

EnergyMatch, het advies- en bemiddelingsbureau in Voorthuizen en marktleider op het gebied van inkoopcollectieven, is hierover verbolgen. De directie van EnergyMatch merkt op, dat inkoopcollectieven veelvuldig gebruik maken van factuurverlegging. Het service-niveau, dat door de leverancier wordt aangeboden wordt door de netwerkbeheerder op deze wijze onmogelijk gemaakt. Het is aan de afnemers in een landelijk collectief niet te verkopen, dat factuurverlegging in de ene regio wel en in de andere regio niet mogelijk is. Essent Netwerk Noord mag zonder opgaaf van geldige redenen formeel geen factuuradres weigeren dat de klant opgeeft.

Echter, indien een afnemer van Essent bij Essent klant blijft, is er wèl sprake van één factuur. Dit is discriminerend. Dit lijkt de uitlatingen van ENECO te onderstrepen, waarvoor ENECO onlangs door de leverancier Evolta op de vingers is getikt.  

EnergyMatch kan in zekere zin wel begrip opbrengen voor de houding van de netbeheerders. Factuurverlegging is vaak een bron van administratieve fouten en verwarring. Deze fouten zijn overigens door de netbeheerders zelf veroorzaakt, dus hiermee geeft Essent Netwerk Noord zijn eigen fouten nog een extra dimensie. Al met al heeft EnergyMatch geen goed woord over voor de houding van Essent Netwerk Noord.

Maar in het belang van de afnemers aarzelt EnergyMatch toch om factuurverlegging te blijven adviseren aan de deelnemers van een inkoopcollectief.  Niemand zit op verwarring te wachten, aldus EnergyMatch. Om dezelfde reden is nog onzeker of EnergyMatch tegen Essent Netwerk Noord een klacht gaat indienen.

Bron EnergyMatch   4-8-03Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.