Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Netbeheerders moeten energieleveranciers gelijk behandelen

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Netbeheerders moeten alle energiebedrijven dezelfde dienstverlening bieden voor de facturering. Dit advies komt van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Nu kunnen sommige energiebedrijven tegen lagere kosten eenzelfde dienstverlening bieden aan haar klanten in verhouding tot nieuwkomers. Het gaat dan om energiebedrijven die voorheen of nu nog steeds tot dezelfde groep behoren als de regionale netbeheerder.

De dienstverlening van de energiebedrijven betekent in dit geval dat ze een combinatiefactuur aanbieden aan hun klanten: een factuur waarop de netwerkkosten en de kosten voor levering staan. De verschillen in de totstandkoming van deze combinatiefactuur leidt tot een ongelijk speelveld voor jonge energiebedrijven die voorheen niet tot een zelfde groep behoorden als een netbeheerder. 

Peter Plug, directeur van de Energiekamer van de NMa: ‘Wij willen dat netbeheerders met de combinatiefactuur hun verantwoordelijkheid nemen en aan alle energieleveranciers dezelfde dienstverlening onder dezelfde voorwaarden bieden’.

De NMa wil dat de netbeheerders nu in actie komen omdat het verplichte leveranciersmodel nog niet is ingevoerd. Plug: 'In 2008 zag het ernaar uit dat het verplichte leveranciersmodel spoedig ingevoerd zou worden; dit zou tot een meer gelijke concurrentiepositie voor de leveranciers leiden’. 

De invoering van het verplichte leveranciersmodel houdt  in dat de facturering van zowel netwerk- als leveringskosten altijd via de leverancier loopt; dit betekent dus dat de klant één rekening ontvangt met daarop zowel de leverings- als de netwerkkosten.

Op 4 maart 2008 is het wetsvoorstel aan de Tweede Kamer gestuurd met de intentie om het per 1 juli 2010 in werking te laten treden. Echter, het wetsvoorstel ligt op dit moment in de Eerste Kamer. Het is niet zeker wanneer het wetsvoorstel kracht van wet zal krijgen en wanneer elke leverancier dus het leveranciersmodel zal gaan hanteren.

bron: NMa
bovenstaand bericht vereenvoudigen a.d.h.v.: 
1-7-2010: 34 leveranciers stroom en 29 voor gas. in totaal 28 voor stroom en gas. 3 grootste spelers 80,6 marktaandeel stroommarkt en 78,9 gasmarkt grote overlap regionale netbeheerders: ca 80 % van de afnemers regioleveranciers zit in verzorgingsgebied regionale netbeheerder.

In aanloop naar het verplichte leveranciersmodel vindt de Energiekamer NMa het van belang dat
deze ongelijke concurrentievoorwaarden uit de markt verdwijnen zodat alle energieleveranciers op een eerlijke wijze kunnen concurreren. De Energiekamer NMa roept daarom de netbeheerders op hun verantwoordelijkheid te nemen en elke leverancier dezelfde dienstverlening te bieden onder gelijke voorwaarden. 

De gelijke behandeling van de leveranciers door de netbeheerder betekent concreet dat er maximaal twee factureringsmodellen in de markt blijven bestaan: het vrijwillige leveranciersmodel en het netbeheerdersmodel. Varianten op beide modellen, zoals het netbeheerdersmodel met notaverlegging, zullen dan tot het verleden behoren en beide modellen zullen enkel in hun pure vorm worden aangeboden aan de leveranciers. De leveranciers bepalen of zij de combi-factuur willen aanbieden en dus alle kosten dragen of dat de leverancier en de netbeheerder beide een afzonderlijke factuur sturen.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 5 mei 2022

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.