Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Nieuw kabinet moet snel beslissen over salderingsregeling

door Jeanet Woldring

Zonnepanelen.jpgHet nieuwe kabinet moet snel duidelijkheid geven over de looptijd van de salderingsregeling voor zonnepanelenbezitters. En hoe het zelf opwekken van energie in de toekomst rendabel blijft. Dat vindt de Consumentenbond en onderschrijft daarmee een pleidooi hiervoor van minister Kamp.

Salderingsregeling blijft tot 2013

De minister heeft gisteren in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat de huidige salderingsregeling blijft tot 2023. Zonnepanelenbezitters weten zich daarmee verzekerd van het terugverdienen van hun aankoop. Consumenten die nu overwegen zonnepanelen aan te schaffen hebben ook meer zekerheid over de terugverdientijd van hun panelen. Gemiddeld verdienen consumenten het aanschafbedrag van de zonnepaneelsystemen in 7 jaar terug en profiteren daarna nog jaren van de stroom die ze opwekken. 

Twee opties

Minister Kamp onderschrijft het belang van zekerheid en komt in zijn brief aan het kabinet met twee mogelijke regelingen die het salderingssysteem vanaf 2023 kunnen vervangen:

1. Vast bedrag per geleverde kilowattuur

Het eerste is een regeling waarbij consumenten een vast bedrag krijgen per geleverde kilowattuur, een soort leveringspremie. Het voordeel hiervan is dat de premie die consumenten krijgen voor de stroom, los staat van het verbruik. Dat is nu niet het geval. In de huidige regeling krijg je slechts een klein bedrag van de energieleverancier voor de niet gebruikte energie die je levert, een zogeheten terugleververgoeding. Of de voorgestelde regeling goed genoeg is hangt sterk af van de precieze uitwerking ervan, meent de Bond. Belangrijk is dat voor langere tijd wordt vastgelegd dat de jaarlijks aan te passen premie een terugverdientijd van niet meer dan 7 jaar garandeert.

2. Aankoopsubsidie

De tweede optie is een aankoopsubsidie. De Consumentenbond ziet hier niets in omdat een dergelijke, tijdelijke regeling voor onrust zorgt bij consumenten. 'Consumenten gaan zich afvragen of ze nog wel op tijd zijn of dat de pot leeg is op het moment dat ze aankloppen voor subsidie. Mensen worden daar zenuwachtig van.’ 

Energiewereld.nl-ik-wek-op.jpg

Volgens de consumentenorganisatie zijn tijdelijke subsidieregelingen bovendien slecht voor de stabiliteit van de markt. In het verleden gingen verschillende bedrijven failliet nadat de regeling stopte, terwijl consumenten gebaat zijn bij goede nazorg en garantieafhandeling, ook na de terugverdientijd van hun panelen. Bij enkel een aankoopsubsidie is het bovendien onduidelijk wanneer consumenten hun (verlaagde) investering terugverdienen.

Wek je zelf stroom op?

Wek je zelf stroom op en wil je energietarieven vergelijken voor een eventuele overstap? De energievergelijker van Energiewereld.nl neemt je eigen opwek mee in de berekening.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.