Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Nieuwe regels voor salderen per 1 januari 2014

door Jeanet Woldring

Duurzaam energie opwekken staat nog altijd volop in de belangstelling. Door zonnepanelen aan te schaffen kunt u zelf elektriciteit opwekken. Een deel van deze energie verbruikt u zelf en de rest levert u terug aan het openbare net. Maar hoe gaat het terugleveren van stroom nou precies in zijn werk? En wat houden de nieuwe regels voor salderen in?

Wat is salderen?

Op uw energierekening staat hoeveel stroom u geleverd heeft gekregen van uw energieleverancier. Dat staat vermeld in kWh. Daarvan wordt de stroom die u heeft terug geleverd afgetrokken. Die aftreksom wordt salderen genoemd. Niet alle energie die u terug levert telt mee voor het salderen. Er is een salderingsgrens vastgesteld. Daarnaast is saldering alleen mogelijk als u de elektriciteit via dezelfde aansluiting terug levert als waarmee het energiebedrijf u elektriciteit levert. Verder gelden de regels voor saldering en terugleververgoeding alleen als u een kleinverbruikersaansluiting heeft. Dat is een aansluiting tot 3x80Ampère.

Wat is terugleveren?

Als u meer energie opwekt dan u zelf gebruikt, dan wordt dat terugleveren genoemd. Dat is het invoeden van elektriciteit op het net. Als u gaat investeren in zonnepanelen of u heeft al zonnepanelen, dan loont het kritisch te kijken naar de voorwaarden rond de teruglevering. Leveranciers zijn onder bepaalde voorwaarden vrij om de hoogte van de terugleververgoeding te bepalen. Uit onze inventarisatie blijkt dat er forse verschillen bestaan in terugleververgoedingen. De meesten vergoeden het zogeheten kale leveringstarief conform het contract, maar er zijn ook energieleveranciers die meer of juist minder terugbetalen. Bekijk het actuele overzicht met terugleververgoedingen.

Wijzigingen per 1 januari 2014

Vorig jaar waren energieleveranciers verplicht de teruggeleverde stroom tot maximaal 5000 kWh per jaar te verrekenen met de afgenomen stroom.  Per 1 januari 2014 zijn de regels rondom de salderingsgrens gewijzigd. De salderingsgrens is nu voor iedere consument anders. Het is de hoeveelheid energie die u van het energiebedrijf geleverd heeft gekregen. Die hoeveelheid energie geldt als grens. Hoe hoog uw salderingsgrens is vindt u terug op uw energierekening.

Hieronder een paar voorbeelden van Consuwijzer ter verduidelijking:

Voorbeeld 1

Uw energiebedrijf levert u 3500 kWh. Uw zonnepanelen leveren 2000 kWh op. Daarvan gebruikt u zelf 1000 kWh. U levert dan 1000 kWh terug aan het openbare net. De salderingsgrens is de geleverde energie van het energiebedrijf. In dit voorbeeld 3500 kWh. Van de 3500 kWh wordt de door u terug geleverde energie 1000 kWh afgetrokken. U moet nog voor 2500 kWh betalen.

Voorbeeld 2

Uw energiebedrijf levert u 500 kWh. Uw zonnepanelen leveren 2200 kWh op. Daarvan gebruikt u zelf 1000 kWh. U levert dan 1200 kWh terug aan het openbare net. De salderingsgrens is de geleverde energie van het energiebedrijf. In dit voorbeeld 500 kWh. Van de 500 kWh zou de door u terug geleverde energie van 1200 kWh afgetrokken moeten worden. Maar omdat er een salderingsgrens is van 500 kWh, wordt er maar tot 500 kWh afgetrokken. Voor de 700 kWh die over blijft ontvangt u een terugleververgoeding.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.