Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

NMa beboet energiebedrijf NRE

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft NRE Netwerk B.V. een boete opgelegd van 180.000 euro. Gebleken is dat dit bedrijf de eerste negen maanden van 2006 de wet heeft overtreden door herhaaldelijke keren een hoger eenmalig aansluittarief in rekening te brengen dan het toegestane maximumtarief.

NRE is als netbeheerder verplicht om iedereen, die daar om vraagt, te voorzien van een aansluiting op zijn netwerk. Deze verplichting is vastgelegd in de Elektriciteitswet 1998. Energietoezichthouder DTe, onderdeel van de NMa, ziet erop toe dat de netbeheerders, die van nature monopolist zijn in hun gebied, 'doelmatig handelen en diensten aan de markt leveren tegen redelijke door de NMa vastgestelde tarieven.'

Uit onderzoek van DTe bleek dat NRE herhaaldelijke keren voor een bepaalde categorie aansluiting in plaats van € 460,62 (het toegestane maximumtarief per aansluiting) € 589 in rekening bracht. NRE betreurt deze naar eigen zeggen 'interne juridische procedurefout' en beraadt zich of er beroep wordt aangetekend tegen de hoogte van het boetebedrag. Inmiddels heeft het bedrijf de tarieven aangepast en de teveel in rekening gebrachte bedragen terugbetaald.

Het Eindhovense NRE is sinds september 2005 gesplitst in twee volledig onafhankelijke bedrijven doordat NRE Energie alsmede het installatiebedrijf NRE Q-ENERGY zijn verkocht aan E.ON Benelux.  Beide bedrijven gebruiken op dit moment nog de naam NRE en dat geeft vaak misverstanden.  

Iedere klant kan zijn eigen leveringsbedrijf kiezen, de kabels en leidingen voor transport van elektriciteit en gas blijven altijd bij de netbeheerder. NRE Netwerk is onderdeel van NRE Holding en hanteert wettelijke bepaalde tarieven, zo vermeldt  NRE op haar website.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.