Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

NMa: meer concurrentie op gasmarkt

door Jeanet Woldring

De gasprijs zal het komend jaar gaan dalen. Dat verwacht de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) door ervoor te zorgen dat GasTerra maatregelen neemt om de concurrentie op de gasmarkt te vergroten.

Energieleveranciers krijgen straks meer keus bij het inkopen van hun gas. De belangrijkste stap die GasTerra neemt, is het aanbieden van een nieuwe dienst aan energiebedrijven om gas op te slaan.

Per seizoen wisselt de hoeveelheid gas die consumenten nodig hebben: in de zomer wordt minder gas gebruikt dan in de winter. Om hierop in te spelen moet een energieleverancier daar rekening mee houden bij de inkoop, en hebben energiebedrijven gasopslag producten nodig. Deze mogelijkheden liggen nu echter het meeste bij GasTerra, waardoor leveranciers hiervan afhankelijk zijn.

Een andere maatregel is dat GasTerra op verschillende manieren gas aanbiedt. Door bijvoorbeeld gas voor een dag of een uur aan te bieden, krijgen energiebedrijven meer mogelijkheden  om in hun wisselende behoefte te voorzien. Het gevolg is dat energiebedrijven meer keuze krijgen bij het inkopen van gas.

De maatregelen zorgen ervoor dat energiebedrijven gas van verschillende aanbieders beter kunnen combineren: Nederlands gas, met bijvoorbeeld gas uit Noorwegen of Rusland of LNG. Bovendien zorgen deze maatregelen voor meer handel op de gasmarkt. Meer handel in gas leidt in de regel tot een lagere marktprijs en dat werkt weer door naar de gasprijs die de consument betaalt.

De maatregelen zullen in de loop van 2011 in werking treden.

 

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.