Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Noordzee levert verwarming voor Haagse wijk

De Noordzee garandeert binnen drie jaar de verwarming in 750 nieuwbouwwoningen in Den Haag. Dat kan dankzij een zogeheten zeewaterwarmtecentrale. Woningcorporatie Vestia spreekt van een wereldprimeur: ,,Nog nergens ter wereld wordt dit innovatieve systeem op deze schaal toegepast‘‘.

De zeewatercentrale onttrekt vanuit de haven van Scheveningen warmte uit zeewater met behulp van een warmtewisselaar. De huizen in de nabijgelegen wijk Duindorp krijgen middels vloerverwarming een constante temperatuur van ongeveer 21 graden Celsius. Ook het drinkwater kan worden opgewarmd door de nieuwe centrale, die eind 2006, begin 2007 klaar moet zijn voor gebruik.

Duindorp wordt de komende jaren grotendeels gerenoveerd. In de plaats van 1100 oude panden komen 750 nieuwbouwwoningen. Deze woningen krijgen ieder een eigen warmtepomp. Vestia wil van Duindorp een zogenoemde energieneutrale wijk maken. Daartoe krijgt de wijk voor de energievoorziening mogelijk ook een aantal windmolens.

Volgens projectleider Theo van de Bor bestaat er vanuit heel Europa belangstelling voor de zeewaterwarmtecentrale. ,,Iedereen is erg benieuwd naar onze ervaringen. De techniek is bekend, maar toepassing op deze grote schaal is uniek.‘‘

De bijzondere warmwatervoorziening kost 9,5 miljoen euro. Het project is aangemeld voor een Europese subsidie van 1 miljoen euro. Het is nog onduidelijk of de subsidieaanvraag wordt gehonoreerd. Vestia en de gemeente Den Haag hebben zich alvast garant gesteld, waardoor het project hoe dan ook kan worden uitgevoerd.

Bij Vestia werd woensdagmiddag champagne gedronken om de komst van de zeewaterwarmtecentrale -,,Een fijn woord voor scrabble-liefhebbers‘‘, aldus Van de Bor- te vieren. De woningcorporatie wil het publiek via folders en internet gaan informeren over de werking van de centrale. Het pompgebouwtje krijgt een ander aangezicht dan ‘gewone‘ stroomhuisjes. Vestia heeft hiervoor een architect in de arm genomen. Die heeft een ontwerp gemaakt met veel plaats voor glas, zodat belangstellenden de werking van de centrale zelf kunnen bekijken.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.