Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

NRE: groene stroom door vergisting mest

Energiebedrijf NRE gaat in Esbeek uit het gas van varkensmest op kleine schaal elektriciteit opwekken. Hiermee wil het NRE haar afhankelijkheid van externe producenten van groene stroom verkleinen. Dit is vooral belangrijk bij schaarste zoals in de droge zomer van vorig jaar, toen de marktprijs zeer hoog werd. NRE maakt al gebruik van het gas dat uit de afvalberg van de Razob wordt gewonnen.

Uit 36.000 ton drijfmest van varkens wordt via vergisting een hoeveelheid elektriciteit gewonnen waaraan 2000 huishoudens genoeg zouden hebben. In Esbeek bij Hilvarenbeek zal de installatie verrijzen waarin NRE zo‘n anderhalf miljoen euro investeert.

Vorig jaar zomer werd door de warmte en de droogte code rood gegeven: energiebedrijven kregen problemen bij het winnen van energie. De inkoopprijs steeg navenant. ‘Die afhankelijkheid moet verminderen,‘ zei algemeen directeur Paul Dijkstra gisteren tijdens een lunchbijeenkomst.

De mest van negentien varkensboeren gaat in Esbeek in een grote ton. Uit de mest komt methaangas vrij, dat als brandstof dient voor een gasmotor die een dynamo aandrijft. Op die manier komt elektriciteit vrij. De mest wordt vervolgens verspreid over Nederland afgezet. NRE heeft het initiatief van de boeren overgenomen voor wat betreft de energiewinning. De opbrengst is voor het energiebedrijf, de boeren delen alleen mee als er meer energie wordt opgewekt dan nu geraamd.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.