Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Nuon en Vattenfall samen verder

door Jeanet Woldring

Energiebedrijf Nuon komt voor 8,5 miljard euro in handen van het Zweedse Vattenfall. In eerste instantie krijgt het energieconcern een minderheidsaandeel van 49 procent, maar dat belang zal in zes jaar worden uitgebreid. Dit maakten de twee bedrijven maandag bekend.

Nuon zal nog minstens vier jaar verder gaan onder haar eigen naam. Alliander, het netwerkbedrijf van Nuon,  is geen onderdeel van de fusie. De nieuwe combinatie wil in 6 jaar tijd 6 keer zoveel stroom produceren uit windenergie (15 TWh in 2015).  Andere alternatieve energiebronnen als zonnecelfolie en golf- en getijdentechnologie maken ook deel uit van beide bedrijven.

Over Nuon
Nuon bedient ruim 3 miljoen klanten in Nederland, België en Duitsland. Het bedrijf produceert, transporteert en levert elektriciteit, gas, warmte en koude, en handelt in energie. De aandelen zijn in handen van lokale en regionale overheden. Vorig jaar juli is het bedrijf organisatorisch gesplitst in een netwerkbedrijf (Alliander) en een productie- en leveringsbedrijf (Nuon).

Over Vattenfall
Vattenfall produceert elektriciteit en warmte en levert energie aan miljoenen klanten in  Scandinavië en Noord-Europa. Het bedrijf werd in 1909 opgericht om gebruik te maken van de Zweedse watervallen voor het winnen van energie. In het begin leverde het bedrijf vooral stroom aan de industrie. 

De liberalisering van de energiemarkt bood Vattenfall de mogelijkheid over zijn landsgrenzen te kijken. In 1996 werd het Finse netwerkbedrijf Hämeen Sähkö overgenomen en opende Vattenfall een kantoor in Hamburg. Vanaf die tijd streefde het bedrijf ernaar een leidend Europees energiebedrijf te zijn. Vattenfall werd door een overname een grote speler in Polen en kreeg ook in Denemarken een vinger in de pap. Het Zweedse bedrijf is een van de energiebedrijven die in de overgangsfase naar duurzame energie groots inzet op het afvangen en opslaan van CO2.

Goedkeuring aandeelhouders
De transactie wordt naar verwachting tegen het einde van het tweede kwartaal van 2009 afgerond, onder voorbehoud van goedkeuring door de aandeelhouders van Nuon.

Zie ook: 10-09-2007 Fusie Essent en Nuon van de baan

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.