Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Nuon maakt nieuwe energietarieven bekend; Essent en Eneco nog niet

door Jeanet Woldring

Energieleverancier Nuon heeft de variabele tarieven bekendgemaakt die vanaf 1 januari gaan gelden. Zowel de prijs van stroom als gas gaat omlaag. Dit geldt voor de energietarieven die halfjaarlijks worden bijgesteld, oftewel de standaard tarieven voor consumenten die nog nooit zijn overgestapt. De andere twee grote energiebedrijven Essent en Eneco hebben deze tarieven nog steeds niet gepubliceerd.

Op de website van Eneco zijn de nieuwe variabele energietarieven voor 1 januari 2015 nog niet vindbaar. Een telefoontje naar de helpdesk maakt je evenmin wijzer, omdat het energiebedrijf 'nog bezig is met het inkopen van energie' volgens een medewerker. Bij de helpdesk zijn de tarieven nog niet bekend, waarschijnlijk worden ze op 31 december pas gepubliceerd, luidt het antwoord.

Van hetzelfde laken een pak bij onze grootste energieleverancier Essent. Wanneer je Heleen op 22 december naar de nieuwe energietarieven voor 2015 vraagt, antwoordt zij dat Essent ernaar streeft om deze zo snel mogelijk vast te stellen.

Nuon is dus het braafste jongetje van de grote drie door de variabele energietarieven 'tijdig' kenbaar te maken. Op grond van de wet moeten consumenten tijdig van te voren en persoonlijk over prijsverhogingen geïnformeerd worden. Onder tijdig verstaat de Autoriteit Consument&Markt (ACM) 2 tot 4 weken van te voren. 

Het betreft hier echter geen prijsverhoging, maar een prijsverlaging. Het stroomtarief  bedraagt per 1 januari 22,41 eurocent per kWh, nu is dat 22,66 eurocent. Het gastarief daalt van 64,83 eurocent naar 63,30 eurocent per m³. Voor huishoudens met een gemiddeld jaarverbruik van 3500 kWh stroom en 1800 m³ gas betekent dit dat zij op jaarbasis bijna vier tientjes goedkoper uit zijn. Om precies te zijn € 8,89 voor stroom en € 27,66 voor gas. 

De gemiddelde jaarkosten gebaseerd op een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven voor een gemiddeld Nuon huishouden bedragen daardoor € 2037,76. Hierbij is nog geen rekening gehouden met belastingen, heffingskorting en netbeheerkosten die eveneens aangepast worden per 1 januari aanstaande. Omdat Eneco en Essent de nieuwe tarieven nog niet bekend gemaakt hebben, worden van deze leveranciers de huidige tarieven van 2014 vermeld. Weten per welke datum de energietarieven gelden? Bekijk bij 'Prijsdetails' de laatste prijswijziging voor stroom en/of gas.

Wie via Gaslicht.com of Energiewereld.nl overstapt naar Nuon VastePrijs contract ontvangt een welkomstpremie van € 95 en is een paar honderd euro goedkoper uit dan met met het standaard contract met variabele tarieven.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.