Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Nuon negeert advies DTe noodstroom

Nuon houdt zich niet aan een advies van energietoezichthouder DTe om voormalige huishoudelijke klanten van het failliete energiebedrijf Energy XS geen administratiekosten in rekening te brengen voor het tijdelijk leveren van elektriciteit.

De 22.000 consumenten die stroom betrokken van Energy XS werden na het faillissement van dat bedrijf, in augustus, tijdelijk beleverd door hun regionale energiebedrijf. Het energiebedrijf is wettelijk aangewezen als ‘noodleverancier‘ in geval van een faillissement. In de wet is echter niet geregeld welke tarieven het energiebedrijf hiervoor in rekening mag brengen.

Toezichthouder DTe heeft na het faillissement van Energy XS bepaald dat de noodleveranciers hun prijzen moesten vaststellen aan de hand van de noteringen op de stroommarkt APX en dat zij geen administratieve of andere extra kosten in rekening mochten brengen. Volgens de DTe zijn ‘administratiekosten‘ reeds opgenomen in de leverings- en transporttarieven die de bedrijven hun klanten in rekening brengen.

In weerwil van het besluit van de DTe zijn Nuon en het kleine energiebedrijf Westland er in december toe overgegaan om toch administratiekosten in rekening te brengen aan consumenten. Het gaat om een bedrag van euro 33,94 per huishouden. Consumenten die weigeren te betalen, worden door Nuon gedreigd met afsluiting van stroom.

In een reactie zegt Nuon , na Essent het grootste stroombedrijf van Nederland, het besluit van de DTe slechts te beschouwen als een ‘advies‘. De DTe is ‘niet bevoegd om te bepalen of wij administratiekosten voor noodlevering in rekening mogen brengen‘, stelt een woordvoerder.

De DTe zegt ‘op korte termijn‘ een ‘stevig gesprek‘ met Nuon te zullen gaan voeren over de facturen. De toezichthouder wil afwachten wat er uit dat gesprek komt alvorens actie te ondernemen.

Nieuwkomer Energy XS raakte vorig jaar in de problemen nadat haar belangrijkste leverancier, producent Eon, het leveringscontract opzegde. Wegens de toegenomen risico‘s op de vrije energiemarkt verlangde Eon een bankgarantie die Energy XS niet kon geven. Het Eindhovens nutsbedrijf NRE, dat een 40%-belang bezat in Energy XS, weigerde bij te springen.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.