Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Ockels gaat energie uit de Groningse lucht halen

Oud-astronaut Wubbo Ockels gaat in Groningen onderzoek doen naar het winnen van duurzame energie via supervliegers. Met de zogeheten laddermolen kan op een hoogte vanaf 3 kilometer gebruik worden gemaakt van de zeer grote windkrachten die daar heersen.

De gemeente Groningen heeft dat woensdag bekendgemaakt. Onder meer de Technische Universiteit Delft (TU) en de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) bekostigen het project.

Ockels is aan beide instelllingen verbonden. Hij is hoogleraar duurzaamheid aan de TU Delft en bijzonder hoogleraar voor het futuristische project aan de RuG. De gemeente en provincie Groningen lieten weten financieel bij te dragen. Ook de Gasunie, Essent en Shell Research doen mee. Het totale budget is ongeveer 1,5 miljoen euro.

De laddermolen moet gaan bestaan uit meerdere aan elkaar verbonden vliegers. Door de kracht van de wind ontstaat een opwaartse beweging bij de vliegers, die door een bepaalde plaatsing wordt gebruikt om een lus langzaam te laten bewegen. Door deze krachten is een fors vermogen op te wekken via een generator.

Meer stroom zou er mee op te wekken zijn dan via windmolens. In Groningen is volgens de initiatiefnemers nog voldoende ruimte om dit soort experimenten uit te voeren. Ook de beschikbaarheid van supercomputers is een voordeel.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.