Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Onderzoek naar voorbereiding energiebedrijven

Minister Brinkhorst (Economische Zaken) laat uitzoeken in hoeverre energiebedrijven voorbereid zijn op het overstappen van huishoudens voor de levering van elektriciteit en gas, als die markt op 1 juli opengaat.

De Tweede Kamer had daar op aangedrongen omdat zij vreest dat kleinverbruikers tegen problemen zullen aanlopen wanneer ze kiezen voor een andere energieleverancier. De liberalisering van de stroommarkt voor bedrijven leidde eerder tot veel klachten over elektriciteitsrekeningen die niet zouden kloppen. In een brief aan de Tweede Kamer heeft Brinkhorst maandag aangekondigd dat de DTe, de toezichthouder op de energiesector, voor eind volgend maand klaar is met het onderzoek.

De D66-minister wijst erop dat mogelijke problemen met de administratie van energiebedrijven al snel voor een grote groep van de zeven miljoen huishoudens gevolgen kan hebben. Hoewel hij nog steeds vol vertrouwen is over de liberalisering van de energiemarkt, vindt Brinkhorst een extra onderzoek een goed middel om de druk op de bedrijven hoog te houden.

De minister benadrukt dat de energiemarkt voor huishoudens niet vergeleken kan worden met die voor bedrijven. Waar huishoudens jaarlijks hooguit enkele keren post krijgen van hun energieproducent, gaat het bij de 65.000 zakelijke gebruikers om ongeveer twee miljard berichten. Bij bedrijven moet bijvoorbeeld elk kwartier het verbruik van elektriciteit en elk uur het verbruik van gas genoteerd worden.

Brinkhorst wijst de Kamer er bovendien nogmaals op dat een vlekkeloze opening van de energiemarkt niet verwacht mag worden. Onvolkomenheden in de administratie komen vaak pas aan het licht op het moment dat er gegevens gewijzigd moeten worden.

Het niet juist of niet tijdig regelen van een overstap naar een andere energieleverancier heeft volgens hem alleen tot gevolg dat een huishouden langer dan gewenst aan een energiebedrijf vastzit. De levering van elektriciteit of gas blijft ook in die situatie gewaarborgd, aldus Brinkhorst.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.