Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Onderzoek stroometiketten 2015

door Jeanet Woldring

Bijna 75 procent van de opgewekte elektriciteit is groene stroom, slechts een kwart gedeelte is nog grijs. Dat blijkt uit onderzoek van Benergy naar de stroometiketten die energieleveranciers ieder jaar in mei publiceren.

Elk jaar moeten energieleveranciers bekendmaken hoe hun stroom in het voorgaande jaar was samengesteld. Stroomleveranciers zijn wettelijk verplicht om via het stroometiket te laten zien hoe groot het aandeel kolen, gas, kernenergie, wind, biomassa en zon in hun leveringsmix van het voorgaande jaar was. Ook de milieugevolgen van de elektriciteitsproductie moeten vermeld worden.

Benergy, het bedrijf achter de vergelijkingssites Gaslicht.com en Energiewereld.nl heeft de stroometiketten van 2005 tot 2015 geanalyseerd. Daaruit blijkt dat het aandeel grijze stroom sterk afneemt en dat bijna driekwart van de opgewekte stroom uit hernieuwbare bronnen komt. 

Stroometiketten 2005-2015.jpg

Meer windenergie

Uit de stroometiketten 2015 blijkt dat het aandeel windenergie fors gestegen is. Voorbeelden van windenergieleveranciers zijn Pure Energie en Qurrent. Ook Greenchoice, de grootste van de groene leveranciers, heeft het aandeel wind in het stroometiket flink opgeschroefd. Een groot deel van de groene stroom die we in Nederland gebruiken, wordt in landen als Noorwegen, Frankrijk en Zweden opgewekt met oude waterkrachtcentrales. Van deze goedkope manier om groene stroom te creëren gaat echter geen prikkel uit voor de vergroening van het energielandschap in Nederland. Klik op onderstaande tabel voor een vergroting.  

Stroometiket 2015 per leverancier.jpg

Hoe duurzaam is jouw energieleverancier? 

Door de stroometiketten te vergelijken kun je een keuze maken uit de meest groene energieleverancier. Een leverancier die weinig CO2-uitstoot en geen kernafval produceert. Het stroometiket van het product is te vinden in de detailinformatie van de energievergelijker door op pakketdetails te klikken. Het stroometiket op bedrijfsniveau vind je bij de leveranciersgegevens. 

Wil je alleen groene stroom uit Nederland? Verfijn dan je keuze bij de filter soort stroom-> Groen uit Nederland. Je ziet dan alleen de resultaten waarbij de stroom in eigen land is opgewekt.

Lees meer over het stroometiket

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.