Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Onduidelijke energienota snel verleden tijd?

De Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) heeft middels paginagrote advertenties in dagbladen laten weten dat zij een lans wil breken voor meer duidelijkheid in de energierekening. Gaslicht.com geeft echter al 10 jaar onafhankelijke antwoorden op vragen over de energienota. Daarnaast pleit de toezichthouder al enkele jaren voor meer eenduidigheid in presentatie van tarieven en de afrekeningen.

Abracadabra
Elk jaar krijgt ieder huishouden met een eigen aansluiting een energienota op de mat. Hier staan termen op als ‘netwerkkosten’, ‘calorische correctie’ of ‘vastrecht’ waarbij het niet meteen duidelijk is waar dit betrekking op heeft. Op deze onafhankelijke vergelijkingssite wordt al sinds jaar en dag uitleg gegeven over de opbouw van de energierekening. Daarnaast is het een onderwerp waar vaak naar wordt gevraagd bij onze telefonische helpdesk.

Richtlijnen
Het ‘nieuws’ van NLE is niet de eerste keer dat er kritisch naar de energienota wordt gekeken. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft in 2005 en 2010 al opgeroepen tot eenduidigheid in de energienota’s. De presentatie van de nota’s en de termen die er gebruikt worden zijn nu vaak per leverancier verschillend, wat niet ten goede komt aan de overzichtelijkheid. Wel bestaan er al richtlijnen voor de energienota’s. Doel van deze richtlijnen is om het voor de consument  begrijpelijker en controleerbaar te maken.
 
Opmerkelijk
Dat neemt niet weg dat het opmerkelijk is dat juist een leverancier nu oproept tot meer eenduidigheid en eenvoud. Dit terwijl de leveranciers in samenwerking met minister Kamp van Economische Zaken, de ACM, netbeheerders en consumentenorganisaties al bezig zijn met uitgewerkte voorstellen voor inzichtelijkere nota’s. NLE lijkt nu duidelijk uit op publiciteit. In de brief van minister Kamp aan de Tweede Kamer over de stand van zaken hieromtrent, staat dat de minister in juni hierover zal worden geïnformeerd. 

We zijn benieuwd of posten als het regiosysteem voor gas, de heffingskorting, de btw-heffing over energiebelasting en de calorische correctie zullen verdwijnen, zoals NLE wil. We houden u op de hoogte!

Benieuwd hoe u uw jaarnota kunt controleren?

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.