Onze energieprijzen behoren tot hoogste in Europa

door Jeanet Woldring (5 reacties)

De prijzen voor gas en elektriciteit in Nederland behoren tot de hoogste van de landen van de Europese Unie. De afschaffing van de MEP-heffing van 52 euro per januari 2007 heeft daar niets aan veranderd. Elektriciteit is alleen duurder in Denemarken en ItaliĆ«. Voor gas betalen alleen de Denen, Zweden en Duitsers meer. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag heeft gepubliceerd. 

De prijs die consumenten in Nederland betalen voor aardgas en elektriciteit, is al jaren hoger dan gemiddeld in de vijftien oude EU-landen. Begin jaren negentig lag de prijs van elektriciteit in Nederland nog onder dat gemiddelde.

Stroomprijs verdubbeld
Sinds 1991 is de prijs in Nederland meer dan verdubbeld, onder meer door hogere heffingen en BTW. In de andere oude EU-landen steeg de prijs met een vijfde.

     
 Ontwikkeling elektriciteitsprijs in Nederland en Europa    Ontwikkeling gasprijs in Nederland en Europa

Ook Nederlandse gasprijs hoog
Ook de prijs van aardgas in Nederland is, ondanks de grote eigen aardgasvoorraden,  een van de hoogste in Europa. Een gemiddelde consument betaalde begin 2007 voor een kubieke meter aardgas 0,65 euro. Binnen de Europese Unie betaalden alleen de Denen, Zweden en Duitsers meer voor hun aardgas.

Gasprijs vooral gestegen door heffingen
De gasprijs is vanaf 2000 aanzienlijk gestegen, enerzijds door de stijging van de basisprijs tot het gemiddelde van de vijftien oude EU-landen, anderzijds door de sterke stijging van de heffingen en BTW. In 1999 waren deze heffingen nog ongeveer gelijk aan het gemiddelde van de EU-15, maar inmiddels liggen die bijna 80 procent hoger.

Overstappen op goedkopere energieleverancier loont
Wanneer u de energiepakketten vergelijkt op Gaslicht.com of Energiewereld.nl, zult u zien dat er enorm veel verschil is tussen de prijzen in Nederland. Voor een gemiddelde consument kan het honderden euro's schelen op jaarbasis. Overstappen is heel eenvoudig via online aanmelden bij de energieleverancier van uw keuze. Wisseling gebeurt administratief, uw gas- en elektriciteitslevering gaat gewoon door. De rest regelen de energiebedrijven onderling.

Meer informatie over hoe u moet overstappen, vindt u hier.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (5)

Geplaatst door: jmodaal

Ooit is een amerikaanse zakenman veroordeeld voor het oplichten van zijn klant-investeerders die hun zuur verdiende spaargelden aan hem toevertrouwden in de hoop later van een fijne oude dag te kunnen genieten. De zakenman had zijn bedrijf "MWOPS" gedoopt, hetgeen staat voor "making money while other people sleep". De reden waarom onze overheid steeds meer "winst" maakt en wij steeds minder berust op een gelijkaardig principe. "making money while my people sleep". Het wordt tijd dat de Nederlandse burger georganiseerd raakt en de overheid voor de rechter daagt vanwege voortdurende BTW oplichting van haar burgers. Onze overheid vaart wel bij ons vermeend nationalistisch gevoel wat in feite niets meer is dan een gebrek aan samenhorigheid (assertief georganiseerd of vertegenwoordigd zijn) terwijl het gemeenschappelijk belang toch zo groot is. Slaap maar door Nederland....ik vertrek!

Geplaatst door: jan

de nederlandse staat is de grootste dief die er bestaat.
wij worden het duurste land van Europa ,als we dat al niet zijn.
vroeger had je roofridders
nou word het wettelijk van je gejat...

Geplaatst door: deboerpp

Toevallig kom ik op dit forum,..ik was mijzelf aan het inlichten over de prijzen van zonnepanlen en windmolens, en natuurlijk over wat ik zou besparen.
Zoals het er nu uitziet kan ik met 5000 euro ( zonder subsidies!), in mijn gehele energiebehoefte voorzien. Met ander woorden : na vijf jaar heb ik dus de kosten eruit ( zonder te berekenen hoeveel ik krijg als ik teruglever ). In ieder geval ben ik er van overtuigd dat als Nederland dit massaal gaat doen, de energiebedrijven hun prijzen weer laten zakken! Wat is er veranderd? Sinds de privatisering is het "zakken vullen" , vooral aan de top van essent, beggonnen. De loonkosten van de top- en middelmagement, daar zit volgens mij de prijsstijging in !

Geplaatst door: jemig

tsjongen dit is wel duur

Geplaatst door: H. Hornstra Moedt

Naar mijn mening dient er zo spoedig mogelijk actie te worden ondernomen om de heffingen in nederland op energie op hetzelfde niveau te brengen als het gemiddelde heffingspeil in de andere Europese landen.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.