Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Onze stroom wordt steeds groener

door Jeanet Woldring

windmolen.jpgDe productie van groene stroom in Nederland is afgelopen jaar met 15 procent toegenomen. Dat is vooral te danken aan het groeiende aantal windmolens in het land. Uiteindelijk werd bijna 13 procent van het totale stroomverbruik duurzaam opgewekt. Een jaar eerder was dat nog 11 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

De helft uit windmolens

De elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen bedroeg 15 miljard kilowattuur (kWh), tegen 13 miljard kWh in 2015. Ruim de helft hiervan kwam uit windmolens, een derde werd opgewekt door het verbruik van biomassa. Zonnepanelen en waterkracht waren samen goed voor een tiende van de productie.

Groene-energie-2016.jpg

Windmolenpark op zee

Mede door de komst van een nieuw windmolenpark bij Schiermonnikoog is de capaciteit van windparken op zee meer dan verdubbeld. Op land en zee samen stond eind 2016 voor ruim 4000 megawatt vermogen aan windmolens opgesteld, ruim 800 megawatt meer dan in 2015.

Duitsland koploper windenergie

Vergeleken met andere Europese landen is het vermogen van de Nederlandse windmolens nog wel tamelijk bescheiden. De gezamenlijke capaciteit van alle windmolens in de Europese Unie kwam uit op 54.000 megawatt. Duitsland is de onbetwiste  koploper en neemt hiervan ongeveer een derde deel voor zijn rekening, gevolgd door Spanje met 15 procent. Nederland staat op de tiende plek met een aandeel van bijna 3 procent.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.