Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

OPEC vermindert olieproductie

De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) heeft dinsdag onverwacht besloten tot een forse vermindering van haar officiële olieproductie. Dat heeft geleid tot flinke prijsstijgingen op de termijnmarkten in New York en Londen.

Vanaf 1 april gaat het aantal geproduceerde vaten (van 159 liter) met 1 miljoen omlaag tot 23,5 miljoen per dag, zo hebben verscheidene ministers van de OPEC-lidstaten dinsdagmiddag laten weten na overleg in Algerije.

Het besluit komt neer op een reductie van 4,1 procent. De OPEC, met als belangrijkste aanvoerder Saudi-Arabië, is goed voor 40 procent van de wereldproductie.

De aankondiging veroorzaakte beroering op de termijnmarkten in New York en Londen. De meeste analisten hadden verwacht dat de productie gelijk zou blijven. In New York steeg de prijs van een vat ruwe olie ruim 3 procent naar 33,87 dollar. In Londen werd Brent-olie, die van mindere kwaliteit is, ruim 2 procent duurder. Een vat kostte aan het eind van de handel 29,93 dollar.

De grote vraag is of de OPEC-leden zich zullen houden aan de nieuwe quota. De afgelopen maanden produceerden ze al meer dan de afgesproken 24,5 miljoen vaten per dag. Als discipline kan worden opgebracht, gaat de feitelijke productie per 1 april met 2,5 miljoen vaten per dag omlaag.

Volgens de olieministers van Iran en Libië maakt vooral de goedkope dollar het verhogen van de prijzen noodzakelijk. Daarnaast is de OPEC bezorgd over de toekomst. De organisatie wil een prijs van tussen 22 en 28 dollar voor een mandje oliesoorten. Het huidige prijsniveau bevindt zich daar weliswaar boven, maar al enkele weken is een daling zichtbaar doordat de winter op het noordelijk

halfrond bijna ten einde is. Als Irak zich weer volop op de markt begeeft, zal deze trend zich doorzetten, verwachten analisten. Nu is de olieproductie van het door oorlog geteisterde land nog zeer beperkt. Voor de export geldt dat al helemaal.

De OPEC komt 31 maart weer bijeen in Wenen. Dan zal vooral de nu voorgestelde productievermindering worden geanalyseerd, zei de olieminister van de Verenigde Arabische Emiraten, Obeid ben Saïf Al-Nassiri.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.