Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Oplossing voor automatisch doorgeven gasmeterstand slimme meter

door Jeanet Woldring

slimme gasmeter.jpgSinds 1 januari 2016 geven sommige slimme meters niet langer automatisch de gasmeterstanden door. Het gaat om de Iskra type 382 DSMR 2.2+ elektrameter in combinatie met de Flonidan of Landis&Gyr gasmeters. Deze meters zijn voornamelijk in de periode 2011-2013 geplaatst. Naar schatting gaat het om ongeveer 400.000 adressen. De Iskra elektra meters hebben een blauwe drukknop en zijn zo gemakkelijk herkenbaar.

Meterstanden normaal gemeten

De meterstanden van elektriciteit en gas worden normaal gemeten en getoond in het display van de meter maar gasmeterstanden worden niet langer automatisch doorgegeven. Klanten kunnen daardoor geen actueel verbruiksoverzicht krijgen. Ook als ze een aanvullende applicatie zoals een display bij hun meter gebruiken, kan het zijn dat die niet goed werkt. De meter zelf werkt wel goed en registreert hoeveel gas er wordt verbruikt.

Probleem bij alle netbeheerders, behalve Stedin en Westland infra

Voor zover bekend speelt dit probleem bij alle regionale netbeheerders met uitzondering van Stedin en Westland Infra. De netbeheerders spannen zich maximaal in om samen met de meterleverancier Iskra een softwarematige oplossing te vinden voor dit probleem.

Software beschikbaar

Op 11 janauari schrijft Netbeheer Nederland dat er nieuwe software beschikbaar is waarmee het euvel kan worden verholpen. Meterleverancier Iskrameco heeft hiervoor een aanpassing van de software ontwikkeld die deze week wordt getest. Vanaf  zaterdag 16 januari zal deze nieuwe software aan de betreffende meters worden toegestuurd. De klant hoeft hiervoor niets te doen. Omdat deze oplossing niet voor alle betrokken 400.000 adressen tegelijkertijd kan plaatsvinden, duurt het naar verwachting een aantal weken voordat alle meters van de nieuwe software zijn voorzien en weer automatische  updates van de gasmeterstand doorgeven.

Energieleveranciers op de hoogte

Tot die tijd is het bij de betreffende meters niet mogelijk om een actueel verbruiksoverzicht van de gasmeterstand te krijgen. Bij facturatie zal in sommige gevallen een schatting van het gasverbruik of het persoonlijk doorgeven van de gasmeterstand moeten plaatsvinden. Energieleveranciers en onafhankelijke diensten aanbieders zijn hiervan op de hoogte. In de tussentijd worden de meterstanden voor zowel elektriciteit als voor gas normaal gemeten en getoond in het display van de meter.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.