Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Opnieuw energieleveranciers op de vingers getikt

door Jeanet Woldring

Elk energie aanbod moet begrijpelijk en vergelijkbaar zijn, zo bepaalt de wet. Energieleveranciers zijn verplicht consumenten volledig en correct te informeren. Echter blijken niet alle aanbieders alle informatie duidelijk te tonen. Toezichthouder ACM tikt daarom drie energiebedrijven op de vingers. Eerder dit jaar zijn vier energieleveranciers berispt.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is verantwoordelijk voor de handhaving van de wetgeving. ACM controleert daarom of energiebedrijven zich aan de vernieuwde regels houden waarbij informatievoorziening volledig en juist moet zijn. Daarnaast zijn alle energieaanbieders verplicht een Aanbod op Maat te bieden. Alleen dan kun je goed vergelijken en het aanbod kiezen dat het beste bij je persoonlijke situatie past.

ACM heeft vastgelegd welke informatie aanbieders van energiecontracten moeten geven. Het gaat daarbij niet alleen om de informatie die bij het aanbod staat, maar ook in het energiecontract en op de factuur. Opnieuw blijkt dat niet alle leveranciers informatie duidelijk tonen, die bedrijven zijn nu op de vingers getikt.

Met een last onder dwangsom dwong ACM Gewoon Energie en Energieflex hun informatie aan te passen. Gewoon Energie bleek niet duidelijk te infomeren over het feit dat het bedrijf een wederverkoper voor energieleverancier Anode is. Gewoon Energie heeft daarop besloten de website offline te halen. 

Energieflex informeerde niet duidelijk over de netbeheerkosten en de bedenktermijn. Ook voldeed hun rekenmodule Energieflex niet aan het zogenaamde Aanbod op Maat, waarmee je kunt berekenen wat je gaat betalen op basis van je verbruik. Dit is geregeld in de gedragscode van brancheorganisatie Energie Nederland. Het bedrijf heeft inmiddels de veranderingen aan de website doorgevoerd. Een derde bedrijf vermeldde de netbeheerkosten niet juist, maar had de informatie tijdig aangepast.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.