Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Opnieuw recordaantal overstappers energieleverancier

door Jeanet Woldring

Ruim 15 procent van de huishoudens wisselde vorig jaar van energieleverancier. Dit percentage ligt ver boven het Europese gemiddelde van 6 procent. Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004 zijn er nog nooit zo veel Nederlanders overgestapt. Dat blijkt uit de Energiemonitor 2015 van Autoriteit Consument en Markt. De meeste overstappers kijken vooral naar de prijs.

Prijs belangrijkste reden voor overstap

Bijna de helft van alle Nederlanders is minimaal een keer geswitcht van energieleverancier. Dat betekent dat de andere helft nog nooit is gewisseld, waardoor zij de hoofdprijs betalen voor hun gas en stroom.

Maar liefst 58 procent heeft op 1 januari 2016 een energiecontract met een onbepaalde looptijd en variabele tarieven. Zij betalen daarvoor gemiddeld 1970 euro per jaar. Volgens de energiemonitor kunnen overstappers tot wel 375 euro besparen op hun energienota. Dit bedrag is alweer achterhaald. Momenteel kun je maar liefst 471 voordeliger uit zijn, zo blijkt uit de Top 5 goedkoopste energieleveranciers op Energiewereld.nl.
 

Grote prijsverschillen groene stroom

Groen uit Nederland.jpgBijna twee derde van de huishoudens kiest voor duurzame energie. Volgens de toezichthouder wordt het aanbod aan groene stroom steeds gevarieerder: zowel in looptijd van contract als in bron van opwekking. Dit maakt ook dat de prijsverschillen toenemen, met name bij groene stroom van Nederlandse windmolens.

ACM raadt consumenten dan ook aan om een bewuste keuze te maken voor groene stroom, omdat hier grote prijsverschillen in kunnen optreden. Het verschil tussen het duurste en goedkoopste product van Nederlandse wind zou 133 euro per jaar bedragen.

Vergelijk Groen uit Nederland

Op onze prijsvergelijkers kun je heel gemakkelijk groene stroom uit Nederland vergelijken. Verfijn je keuze in de energievergelijker bij 'Soort stroom' door Groen uit Nederland aan te vinken. Vervolgens zie je de resultaten waarbij de goedkoopste bovenaan staat. Voor een gemiddeld huishouden is de besparing momenteel ruim 450 euro op jaarbasis ten opzichte van een standaardcontract met onbepaalde looptijd en variabele tarieven!

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.