Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Oproep matiging stroomverbruik

Particulieren, bedrijven en instellingen zijn opgeroepen het stroomverbruik op maandag 11 augustus te verspreiden over de dag. Landelijk netbeheerder Tennet verwacht maandagmorgen tussen 07.00 uur en 09.00 uur een piek in het elektriciteitsverbuik. Veel mensen beginnen weer met werken. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, maar dat kan veranderen als het stroomverbruik plotseling sterk toeneemt of als een van de centrales uitvalt.

De reserveproductiecapaciteit heeft een absoluut minimum bereikt, de vorige keer was in de zomer van 1994. Het rivierwater dat elektriciteitscentrales gebruiken voor de koeling van de machines is opgewarmd tot 27,5 graden, terwijl het afvoerwater uit milieuoverwegingen niet warmer dan 30 graden mag zijn. Door de beperkte koelmogelijkheden loopt de stroomproductie terug en kunnen de elektriciteitscentrales nog maar een zeer beperkte hoeveelheid stroom achter de hand houden.

Opmerking Gaslicht.com: de huidige krapte in de electriciteitsproductie kan op korte termijn leiden tot sterke verhoging van electriciteitsprijzen, hetgeen nu al merkbaar is in de beurshandel van stroom. Waarschijnlijk werkt dit nauwelijks of niet door in de eindafnemersprijzen.

bron: Telegraaf 11 aug 2003

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.