Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Opta, NMa en CA gaan ACM heten

door Jeanet Woldring 1 reactie

De nieuwe toezichthouder die voortkomt uit de samenvoeging van de Consumentenautoriteit, de NMa en de Opta gaat ACM heten, Autoriteit Consument en Markt. De fusie gaat nog wel meer dan een jaar duren.

Chris Fonteijn, de huidige bestuursvoorzitter van de NMa en collegevoorzitter van telecomwaakhond Opta wordt, naar het uitziet, voorzitter van de nieuwe autoriteit. Het eerste wetsvoorstel om de drie toezichthouders samen te voegen ligt nu ter advisering bij de Raad van State.

De samenvoeging van de drie toezichthouders moet ervoor zorgen dat het markttoezicht efficiënter en effectiever wordt. De nieuwe autoriteit krijgt een zogeheten collegiaal bestuur met drie personen. De organisatie gaat zich richten op drie pijlers: consumentenbescherming, sectorspecifiek markttoezicht en mededingingstoezicht. Het collegiaal bestuur bewaakt de samenhang tussen deze drie pijlers.

De fusie loopt via twee gescheiden wetstrajecten: een instellingswet en een materiële wet. “De instellingswet regelt de instelling van de nieuwe toezichthouder waarbij de onafhankelijkheid is gewaarborgd,” aldus Fonteijn.

Naar verwachting wordt deze instellingswet begin 2012 in de Tweede Kamer behandeld. Als alles volgens plan verloopt, moet de ACM op 1 januari 2013 van start gaan.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (1)

Geplaatst door: Jan Puts ()

Voor meer informatie over de Autoriteit Consument en Markt (ACM) zie www.acminzicht.nl

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.