Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Oxxio plaatst 100.000e slimme meter

door Jeanet Woldring

Oxxio, de vierde energieleverancier van Nederland, heeft vandaag bij zijn 100.000e huishouden een slimme meter geplaatst. Dit is een digitale meter die dagelijks via GPRS de stroom- en/of gasmeterstanden op afstand kan uitlezen. Huishoudens kunnen zo hun energieverbruik van uur tot uur nauwlettend in de gaten houden. De leverancier van groene stroom en gas geeft daarvoor online inzage in het energieverbruik via Mijn Oxxio, een persoonlijke, beveiligde webpagina op de website van Oxxio. Door het online inzicht in het energieverbruik kunnen consumenten veel bewuster met energie omgaan. Naast informatie over verbruik en besparingen, biedt Mijn Oxxio de mogelijkheid online klantgegevens aan te passen. Bijkomend voordeel van de slimme meter is dat de jaarlijkse meterstandopname door een meteropnemer niet meer nodig is. Een nadeel van de meter is dat je maandelijkse kosten moet betalen voor het gebruik van de dienst.


Energiebesparing
Oxxio introduceerde als eerste energieleverancier de slimme meter in 2005 samen met IBM en KPN op de Nederlandse markt. Op dit moment heeft het bedrijf 100.000 huishoudens voorzien van één of twee slimme meters (elektriciteit- en/of gasmeter) en heeft daarmee in totaal ruim 180.000 meterinstallaties gerealiseerd. Hoewel de slimme meter zelf geen energiebesparing oplevert, blijkt uit onderzoek van  Oxxio dat 33% van de slimme metergebruikers een besparing van 5% realiseerde. 18% bespaarde zelfs meer dan 10% op zijn energierekening. Hieruit blijkt dat door gedegen inzicht in gebruik en advies, huishoudens beter in staat zijn om slim met stroom- en of gasverbruik om te gaan. Besparing op het energieverbruik draagt, naast persoonlijk financieel voordeel, bij aan een beter milieu. Op 24 maart aanstaande discussieert de Eerste Kamer over het wel of niet verplicht stellen van een slimme meter. Mocht de overheid de slimme energiemeter verplicht stellen dan worden de netwerkbeheerders hiervoor verantwoordelijk. 


Slim met energie
"Met onze slimme meter en de koppeling met Mijn Oxxio bieden we onze klanten inzicht in het verbruik. Zo vergroten we het bewustzijn onder onze klanten dat alle huishoudelijke apparaten stroom of gas verbruiken. En dat besparen op hun stroom- en/of gasrekening eenvoudig is als ze slim omgaan met deze apparatuur. Zo kun je bijvoorbeeld je thermostaat herprogrammeren, dan bespaar je alleen al snel 5% op je stookkosten", zegt Kees-Jan Bus, algemeen directeur van Oxxio. "Het daadwerkelijke initiatief om energie te besparen, ligt bij onze klanten zelf. Wij maken het hen zo makkelijk mogelijk met de slimme meter en Mijn Oxxio."

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.