Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Pas op voor misleidende verkoop van energiecontracten

door Jeanet Woldring

Word je telefonisch of via internet benaderd door verkopers van voordelige aanbiedingen? Wees dan alert! Er is kans dat je wordt misleid, waarschuwt overheidsloket ConsuWijzer. Voor je het weet zit je tegen je zin vast aan bijvoorbeeld een energiecontract. Wees ook op je hoede bij ongevraagde energiecontracten. Je gegevens kunnen gestolen zijn. Lees hoe dat zit en wat je kunt doen.

Hoe werkt het?

ConsuWijzer: 'De verkopers benaderen mensen telefonisch of via internet. Ze zeggen dat je iets hebt gewonnen of je krijgt een unieke aanbieding. Het lijkt te mooi om waar te zijn. Vervolgens moet je snel beslissen. Ze vragen je gegevens. Je denkt dat je instemt met een vrijblijvend aanbod, of dat je maar één keer iets hoeft te betalen. Achteraf blijkt dat je vastzit aan een abonnement dat automatisch van je bankrekening wordt afgeschreven. Het abonnement kost meer geld dan het oplevert. En je komt er moeilijk vanaf. Het bedrijf is onbereikbaar. Maar betaal je niet, dan krijg je wel incassobrieven.'

Ongevraagd energiecontract aangeboden gekregen?

Misschien ben je onlangs benaderd door een energieleverancier die je een mooie aanbieding deed. En was je verbaasd hoe de energieleverancier aan jouw gegevens kwam, zoals je jaarverbruik, type aansluiting en de einddatum van je contract. Mogelijk ben jij één van de twee miljoen huishoudens van wie energiedata zijn gestolen. Dit hebben de branche-organisaties van netbeheerders en energieleveranciers dinsdag bekendgemaakt

Wat kun je doen?

Ben je telefonisch benaderd door een energieleverancier en blijkt achteraf dat je vastzit aan een contract? En heb je daar niet schriftelijk mee ingestemd? Dan hoef je er niet voor te betalen. Bij telefonische verkoop of online aankopen heb je 14 dagen bedenktijd. Je mag het product/ de dienst dan zonder reden terugsturen. Of schriftelijk melden dat je afziet van de koop. ConsuWijzer heeft een voorbeeldbrief gemaakt voor het ontkennen van de totstandkoming van de overeenkomst. 

We zijn benieuwd of jij ook ongevraagd benaderd bent door een energieleverancier. Laat het ons weten en meld het ook bij ConsuWijzer!

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.