Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Prijzen vastzetten nu de stroomprijzen fors oplopen?

door Els Werkman

De stroomprijzen lopen fors op, en ook de gasprijzen volgen een stijgende lijn. Maar wat te verwachten voor de komende maanden, moet u de prijzen snel vastzetten? Een korte achtergrond van de stijgende prijzen en de gevolgen voor uw portemonnee.

De energieprijzen stijgen op de groothandelsmarkt. Van invloed zijn de ramp in Japan, het stilleggen van de kerncentrales in Duitsland en de onrust in het Midden-Oosten, zoals we uitlegden in ons nieuwsbericht van 16 maart.

Bij langdurige stijging van de groothandelsprijzen zal u dit op termijn ook terugzien op uw energienota. Echter, energieleveranciers kopen de energie gespreid voor u in. Dat betekent bij flinke prijsverlagingen dat u dit niet gelijk terugziet op uw rekening. Ook kortstondige flinke prijsverhogingen op de groothandelsmarkt krijgt u niet direct doorberekend.

Toch is de kans aanwezig dat de energieprijzen de stijgende lijn op de groothandelsmarkt gaan volgen, helemaal als de problemen in het Midden-Oosten nog langere tijd aanhouden. Mocht de sluiting van de kerncentrales in Duitsland langer duren dan de geplande drie maanden, dan zal dit ook een negatieve invloed hebben op de prijzen.

Mocht u op dit moment een contract hebben met vaste prijzen, dan merkt u uiteraard geen stijging in de prijzen. De nieuwe contracten die tegen vaste prijzen worden afgesloten, kunnen echter wel langzaam duurder worden.  De variabele tarieven kunnen per 1 juli de stijgende lijn ook volgen. Hoe sterk dit zal zijn, kan op dit moment echter nog niemand inschatten.

Deel dit artikel op:

Els Werkman

Sitemanager Telecom
Els Werkman
Ik ben Els. Sinds 2008 werk ik voor de Bencom Group. Mijn specialisme is telecommunicatie, vandaar dat je mijn naam ziet terugkomen bij artikelen over telecom gerelateerde zaken.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.