Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Prijzen vastzetten nu de stroomprijzen fors oplopen?

door Els Werkman Leestijd: 2 minuten

De stroomprijzen lopen fors op, en ook de gasprijzen volgen een stijgende lijn. Maar wat te verwachten voor de komende maanden, moet u de prijzen snel vastzetten? Een korte achtergrond van de stijgende prijzen en de gevolgen voor uw portemonnee.

De energieprijzen stijgen op de groothandelsmarkt. Van invloed zijn de ramp in Japan, het stilleggen van de kerncentrales in Duitsland en de onrust in het Midden-Oosten, zoals we uitlegden in ons nieuwsbericht van 16 maart.

Bij langdurige stijging van de groothandelsprijzen zal u dit op termijn ook terugzien op uw energienota. Echter, energieleveranciers kopen de energie gespreid voor u in. Dat betekent bij flinke prijsverlagingen dat u dit niet gelijk terugziet op uw rekening. Ook kortstondige flinke prijsverhogingen op de groothandelsmarkt krijgt u niet direct doorberekend.

Toch is de kans aanwezig dat de energieprijzen de stijgende lijn op de groothandelsmarkt gaan volgen, helemaal als de problemen in het Midden-Oosten nog langere tijd aanhouden. Mocht de sluiting van de kerncentrales in Duitsland langer duren dan de geplande drie maanden, dan zal dit ook een negatieve invloed hebben op de prijzen.

Mocht u op dit moment een contract hebben met vaste prijzen, dan merkt u uiteraard geen stijging in de prijzen. De nieuwe contracten die tegen vaste prijzen worden afgesloten, kunnen echter wel langzaam duurder worden.  De variabele tarieven kunnen per 1 juli de stijgende lijn ook volgen. Hoe sterk dit zal zijn, kan op dit moment echter nog niemand inschatten.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 8 september 2017

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.