Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Proefboring naar gas onder Tjeukemeer mag

Olieconcern Total E&P mag proefboren naar aardgas onder het Friese Tjeukemeer. In het broedseizoen tussen 15 maart en 15 juli moeten de activiteiten echter worden stilgelegd. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State die woensdag is gepubliceerd.

De Stichting Tegengas Tjeukemeer vindt dat de boorvergunning die door het ministerie van Economische Zaken is gegeven, moet worden ingetrokken. Zij vreest dat aan de randen van het meer bij Joure structureel een boortoren verrijst als na de proefboringen blijkt dat gaswinning rendabel is.

Total E&P heeft volgens de vergunning een jaar de tijd om de proefboring uit te voeren. Dat blijft zo, alleen moet in het broedseizoen een pauze worden ingelast, zo luidt het oordeel van de Raad van State. Ook moeten de veertig meter hoge boortoren en andere bouwsels binnen dat jaar sowieso weer worden afgebroken en opgeruimd.

Naast de vergunning van het ministerie heeft Total E&P de bouwvergunning van de gemeente Skarsterlân ook al binnen. Stichting Tegengas Tjeukemeer wil echter dat de rechtbank in Leeuwarden die vergunning laat vernietigen. De stichting heeft daar nog een procedure lopen.

De gemeente Skarsterlân is eigenlijk tegen de proefboring, maar kon naar eigen zeggen niet onder de vergunningverlening uit. Daarom staat de gemeente later dit jaar voor de rechtbank tegenover de stichting, terwijl beide liever geen proefboring willen.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.