Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Provincie Groningen: Aardgaskorting naar consument

De provincie Groningen hoopt dat de aardgasproducenten de zogenaamde noordenkorting, die nu nog naar de noordelijke gemeenten gaat, vanaf 1 juli doorberekenen aan de consument. Dat zei de Groninger gedeputeerde H. Gerritsen maandag in een reactie op het besluit van het Rijk de korting voor de noordelijke consumenten af te schaffen.

Van elke kubieke meter gas kregen de noordelijke overheden de afgelopen dertig jaar een halve eurocent, omdat de gaswinning in het noorden van het land plaatsvindt. Deze regeling vervalt als per 1 juli de energiemarkt wordt vrijgegeven.

Het staat de gasdistributiebedrijven vrij het vindplaatsvoordeel gewoon te blijven doorberekenen, stelt Gerritsen (PvdA). ,,De individuele kleinverbruikers mogen de korting nu ook wel eens in hun portemonnee voelen.‘‘ De noordelijke consumenten merkten de afgelopen dertig jaar niets van de regeling omdat het geld door de gemeenten werd besteed aan allerlei publieke voorzieningen.

Het voordeeltje bedraagt volgens een woordvoerder van de Gasunie een halve eurocent per kubieke meter gas. Per huishouden komt dat gemiddeld uit op ongeveer 10 euro per jaar. Gedeputeerde J. Ploeg (CDA) van de provincie Friesland sprak zondag zijn bezorgdheid uit over de verdwijning van het voordeel.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.