Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Regels voor bellen naar 0900 nummers aangescherpt

door Jeanet Woldring

Per 1 oktober 2008 is nieuwe wetgeving van kracht waardoor het voor de consument duidelijker wordt welke tarieven hij betaalt voor het bellen naar informatienummers. Dat heeft OPTA bekendgemaakt.

Onder betaalde informatienummers vallen niet alleen 0900 (serieuze informatie), 0906 (erotiek), 0909 (amusement) maar ook de 18xy reeks voor nummerinformatie. Voor het bellen naar een informatienummer met een minuuttarief van meer dan 15 cent per minuut geldt dat naast het tarief per minuut, het maximumtarief per gesprek gemeld moet worden. Daarnaast moet het duidelijk zijn hoe hoog de extra kosten zijn voor het gebruik van een mobiele telefoon om naar betaalde informatienummers te bellen.

Maximumtarief per gesprek
Via 0900 nummers bieden veel bedrijven zoals verzekeraars, energie- en  telecombedrijven telefonische service aan de klant. Toezichthouder Opta vindt het niet aanvaardbaar dat een consument, door lang in de wacht te staan, betaalt voor de slechte bereikbaarheid van een bedrijf. De wetgever heeft daarom de regels voor het bellen naar een 0900-nummer aangescherpt: bij een tarief van meer dan 15 eurocent per minuut moet het bedrijf ook een maximumtarief per gesprek melden. De hoogte van dit maximumtarief is niet in de wet vastgelegd.

Voorbeelden:  

  • wie voor advies de klantenservice van Energie:direct belt, zal behalve het minuuttarief (70 cent) ook het maximumtarief per gesprek horen.
  • wie voor advies over goedkoper bellen of internetdiensten naar 0900-BENCOMNL (0900 2362666) belt, krijgt nu te horen hoeveel dit nummer per minuut kost (35 cent) én het maximumtarief van het gesprek. Aangezien bellers bij ons niet of nauwelijks in de wacht staan, zal het maximumtarief gelukkig nooit bereikt worden!

Door bij elk gesprek vooraf te melden hoeveel de telefonische service maximaal gaat kosten, wordt het mogelijk voor bedrijven om zich op dit punt te onderscheiden. Als een consument onverwacht langer dan 10 minuten in de wacht wordt gehouden, dan kan dit volgens de nieuwe regels duiden op misbruik. Telecomwaakhond OPTA gaat deze tariefmeldingen controleren.

U kunt klachten over de tariefmelding en onverwachte lange wachttijden via een speciaal formulier aan ConsuWijzer melden. Deze signalen komen direct bij OPTA terecht.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.