Wij vergelijken. Jij bespaart.
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Rendo blijft nog jaren zelfstandig

Het energiebedrijf Rendo blijft in ieder geval de komende drie jaar zelfstandig. Het eigen vermogen van het bedrijf is zo goed, dat dit verantwoord is, zegt Hayo Apotheker, president-commissaris van Rendo.

De beslissing is goed nieuws voor de gemeentelijke aandeelhouders, die tot en met 2006 jaarlijks zes miljoen euro aan dividend krijgen uitgekeerd.

De energiemarkt komt per 1 juli van dit jaar ook voor de particuliere consument helemaal vrij. Om zijn nieuwe positie te bepalen heeft Rendo zich laten doorlichten door de onderzoekers van Deloitte en Touche.

De liberalisering gold voor de particulier tot dusverre alleen groene stroom. Die mogelijkheid leverde Rendo in de afgelopen twee jaar 15.000 nieuwe klanten op. Als gasbedrijf heeft Rendo in Zuid-Drenthe en Noord-Overijssel al 90.000 klanten, maar dat aantal wil het ook graag als leverancier van stroom. In het laatste geval zou dat een verdubbeling van het huidige klantenbestand betekenen.

De meeste inwoners van het Rendo-gebied betrekken nu nog elektriciteit van Essent, maar de vele klachten die dit bedrijf tegenwoordig achtervolgen, zouden Rendo in de kaart kunnen spelen. Volgens Apotheker, tevens burgemeester van Steenwijkerland, en Richard Wolbring, ad interim directeur van Rendo, heeft het in Hoogeveen gevestigde energiebedrijf echter genoeg eigen sterke punten om een marktslag te maken.

Apotheker wees gistermiddag tijdens een persconferentie op de goede klantenbinding in de regio en de zichtbaarheid middels vestigingen in Hoogeveen, Meppel en Steenwijk. ‘De lijnen zijn korter en directer.‘ Wolbring vertelde met zichtbaar genoegen dat een klant bij zijn bedrijf zich niet eerst minutenlang door een telefonisch menu moet werken. ‘Waarna het nog maar de vraag is of hij de juiste persoon aan de telefoon heeft.‘ Om de kans om gezond te blijven te verhogen overweegt Rendo wel samenwerking bij de inkoop van gas. Te denken valt aan een ander klein bedrijf als het Twentse Cogas.

Om een eigen vermogen van 30 procent te creëren heeft Rendo de laatste jaren geen noemenswaardig dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders, dat zijn de gemeenten in haar werkgebied. Dat gaat nu veranderen. Het jaarlijkse bedrag van zes miljoen euro betekent een uitkering van 30 euro per inwoner. De gasprijs verlagen is volgens Apotheker geen optie. ‘Bovendien geven de gemeenten dit geld weer uit en profiteren de inwoners indirect.‘

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.